Sezon na truskawki w pełni! Ulubiony owoc Polaków ma swoje święto - 10 lipca odbędzie się coroczny Festiwal Truskawki Kaszubskiej.
Polska kocha truskawki! Ponoć te najlepsze pochodzą z plantacji na Kaszubach. Czy tak faktycznie jest? Konsumenci i branża będą mogli się o tym przekonać podczas "Truskawkobrania" i wielu innych atrakcji podczas V edycji Festiwalu Truskawek Kaszubskich. Po roku przerwy wraca święto truskawki! V Festiwal Truskawek Kaszubskich odbędzie się 10 lipca w Chmielnie. Wśród przewidzianych atrakcji, m.in. bicie truskawkowego Rekordu Polski w przygotowaniu ponad 1000 pierogów z truskawkami. Odbędą się też liczne konkursy, pokazy kulinarne, a ich tematem przewodnim będą oczywiście truskawki kaszubskie.
Program Festiwalu:
12:00 - Uroczyste otwarcie Festiwalu - otwarcie stoisk; prezentacje wystawców oraz produktów regionalnych, tradycyjnych i lokalnych
13:00 - "Wielkie gotowanie" rozpoczęcie przygotowań do ustanowienia Rekordu Polski w przygotowaniu ponad 1000 truskawkowych pierogów przez Łukasza Konika - kucharza, prezentera kulinarnego w TVP2, eksperta kuchni molekularnej
- Edukacyjne warsztaty kulinarne: „Truskawkowe pole - poznaj tajemnice kaszubskich truskawek”. Rozdanie nagród dla dzieci i pasowanie na „Truskawkowego Eksperta”
13.30 - Pokaz kulinarny w wykonaniu ekspertów ze Stowarzyszenia Kucharzy Polskich – Krzysztof Szulborski i Andrzej Ławniczak oraz Rafał Nowakowski przygotują truskawkowe specjały
- Ocena uczestników konkursu "Truskawka w roli głównej -najatrakcyjniejsze stoisko truskawkowe Festiwalu"
14:00 - Prezentacja uczestników konkursu "Truskawkowa Kreacja"
14.30 - Występ Kaszubskiego Zespołu Pieśni i Tańca "Chmielanie"
15:00 - ocena produktów w konkursie im. H. Gruchałowej o Puchar Ministra Rolnictwa
15.30 - pokaz kulinarny w wykonaniu ekspertów ze Stowarzyszenia Kucharzy Polskich – Krzysztof Szulborski i Andrzej Ławniczak oraz Rafał Nowakowski przygotują truskawkowe specjały
16:00 - Wybór Królowej Truskawek Kaszubskich sezonu 2021
16.30 - "Wielkie gotowanie" BICIE REKORDU POLSKI
18.00 - Ogłoszenie wyników konkursów kulinarnych
- Ogłoszenie wyników głosowania na najatrakcyjniejsze truskawkowe stoisko Festiwalu
18.30 - Wspólna degustacja rekordowych pierogów z truskawkami kaszubskimi
19:00 - Koncert An Dreo e Karina
UWAGA! Przez cały czas trwania Festiwalu na wskazanych polach truskawkowych będzie TruskawkoRWANIE!
-
U Chłopa ul. Wiejska
-
U Cioci Uli ul. Chmieleńska
Truskawka kaszubska
Truskawka posiada dość zmienny kształt: kulisto-stożkowaty lub kulisto-nerkowaty. Przekrój podłużny ma kształt sercowaty, poprzeczny - okrągły. Pierwsze owoce są duże lub średnie. Barwa skórki owocu jest ciemnoczerwona wyrównana na całej powierzchni, lekko błyszcząca, natomiast po przekrojeniu intensywnie czerwona. Owoce są jędrne, lekko twardawe, a zarazem soczyste. Pokryte są jedwabistą, bardzo cienką skórką, na której widoczne i wyczuwalne są pestki.
Ze względu na warunki dojrzewania truskawkę kaszubską odróżnia od uprawianych w innych regionach większa zawartość cukru w owocach. Wpływ na to ma specyficzny mikroklimat Pojezierza Kaszubskiego, w szczególności występujące tu latem dobowe wahania temperatury - chłodne noce i upalne dnie. Truskawki kaszubskie są słodkie i aromatyczne. Truskawki kaszubskie dojrzewają na słonecznych stokach wzgórz morenowych w otoczeniu jezior i lasów sosnowych, muskane wiatrem od morza. Bardzo słodkie i aromatyczne, są wyśmienite!
Truskawka Kaszubska lub Kaszëbskô Malëna jest wpisana do europejskiego systemu nazw i oznaczeń geograficznych. Rozporządzeniem Komisji Europejskiej (WE) nr 1155/2009 z dnia 27 listopada 2009 r. nazwę produktu zarejestrowano jako Chronione Oznaczenie Geograficzne. Truskawka Kaszubska lub Kaszëbskô Malëna to produkt zgłoszony do europejskiego systemu nazw i oznaczeń geograficznych. Jest też produktem tradycyjnym województwa pomorskiego.