17. lipca w Ogrodach Hortulus Specatbilis odbędzie się kolejna edycja Kulinarnego Festiwalu Kwiatów Jadalnych. Hasło przewodnie tegorocznej edycji brzmi: Ziołowe kwiaty – magiczne przyprawy. Poznaj bogaty program imprezy!
Podobne artykuły
Ziołowo kolorowo – przyprawiajMY pieczywoIBA powraca!Najnowocześniejsze rozwiązania dla "słodkiego" biznesuJadalne kwiaty to nie tylko jeden z najpopularniejszych elementów dekoracji tortów okolicznościowych, ale też częsty składnik deserów czy lodziarskich witryn. Zainteresowanie tym tematem, jak też ziołami, ciągle rośnie w branży gastronomicznej. A odpowiedzią na ten popyt jest kolejna edycja Festiwalu Kwiatów Jadalnych, które odbędzie się 17-18. lipca 2021 r. w Dobrzycy. W programie, m.in. liczne prelekcje, warsztaty, animacje oraz plenerowe gotowanie z wykorzystaniem kwiatów jadalnych. Na festiwalu również zaproszeni eksperci będą udzielać rad odnośnie ogrodnictwa, żywienia i kosmetyki, w której wykorzystuje się kwiaty jadalne. Nie zabraknie stoisk wystawienniczych z regionalnymi, tradycyjnymi i ekologicznymi produktami.
Główną atrakcją festiwalu jest kwiatowa kuchnia. Jej Szef Mariusz Siwak przygotuje dania z wykorzystaniem ziół i kwiatów jadalnych. Kucharze wybrali do menu takie potrawy: sałatka makaronowa z kwiatami oregano, orzeźwiająca lemoniada z kwiatami mięty czy bazyliowe pesto. W daniach nie zabraknie również innych kwiatów jadalnych takich jak: liliowce, aksamitki, nasturcje czy begonie. Oczywiście dania przygotowane przez Szefa Mariusza będzie można degustować. Nie trzeba się martwić o jadalność wykorzystanych kwiatów. O to zadba dr biochemii Małgorzata Kalemba-Drożdż. Autorka książek poprowadzi również prelekcje o kwiatach jadalnych, ich właściwościach i zastosowaniu.
Festiwal będzie doskonałą okazją do uzupełnienia domowych spiżarni. Swoje specjały zaprezentuje ponad 40 wystawców. Producenci produktów ekologicznych i regionalnych pochwalą się swoimi najlepszymi sokami, marynatami, konfiturami, octami czy miodami. W gronie wystawców nie zabraknie również producentów naturalnych kosmetyków czy kwiatów i ziół. Do tegorocznej edycji ponownie dołączy Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa z programem Polska Smakuje. Na pewno uda się wybrać dla siebie pyszne i zdrowe produkty.
Festiwal jest jedyną tego typu imprezą organizowaną w Polsce na tak szeroką skalę.
Kiedy: 17 – 18 lipca. Gdzie: w Ogrodach Hortulus Specatbilis, w Dobrzycy.