...

Szanowny Użytkowniku

25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Poniżej znajdują się informacje dotyczące przetwarzania danych osobowych w Portalu MistrzBranzy.pl

  1. Administratorem Danych jest „Grupa 69” s.c. z siedzibą w Katowicach, ul. Klimczoka 9, 40-857 Katowice
  2. W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Administratorem pod adresem e-mail: dane@mistrzbranzy.pl
  3. Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
  4. Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
  5. Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
  6. Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
  7. Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
  8. Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
  9. Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
  10. Administrator informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.

Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności.

dodano , Redakcja AK

Warszawa szykuje się na Święto Chleba

5 października o godz. 11.00 korowód wieńców dożynkowych oraz zdobnych bochenków chleba ruszy sprzed gmachu Centralnej Biblioteki Rolniczej w Warszawie i dotrze na Rynek Nowego Miasta. Od 12 lat ten barwny pochód otwiera Warszawskie Święto Chleba, które w tym roku będzie gościć również XXI Krajowe Dni Ziemniaka.

Korowód to tylko przedsmak tego, co przez cały dzień będzie się działo na Rynku Nowego Miasta podczas Warszawskiego Święta Chleba. Tutaj będzie tradycyjnie i na ludowo, wszak warszawskie dożynki od początku popularyzują tradycje wsi mazowieckiej, promują tradycyjne polskie wypieki i wyroby artystów ludowych. Święto to też okazja dla mieszkańcw miasta, by obejrzeć obrzędy związane z chlebem oraz bawić się przy muzyce zespołów ludowych.

W tym dniu nieformalne święto mają nie tylko piekarze, ale też twórcy ludowi. W największych namiotach prezentują swoje wyroby warszawscy, i nie tylko, mistrzowie piekarstwa.

Warszawskie Święto Chleba 2013 z perspektywy stoiska Piekarni Cukierni Putka

To tutaj będzie można spróbować mielenia ziarna na żarnach, podpatrzeć sztukę tworzenia ozdobnych bochnów chleba dożynkowego. Dzieci mogą spróbować także swoich sił w tej dziedzinie, ale przede wszystkim zająć się lepieniem figurek z ciasta. Na sąsiednich stoiskach będzie można kupić sękacze i przyjrzeć się ich produkcji. Nie zabraknie również słynnych polskich produktów pszczelich - przeróżnych gatunków miodów, spadzi, miodów pitnych i świec woskowych.

Twórcy ludowi zaprezentują różne rodzaje haftów, frywolitek, wycinanek, jak również wytwory kurpiowskiej obróbki bursztynu. Obok  na straganach królują kwiaty suszone barwione na różne kolory, robione z kłosów zbóż i papieru. Rzeźby drewniane, wyroby z wikliny, gliny i białego drewna dopełniają barwny obraz kiermaszu.

W tym roku (podobnie jak w 2011) odbędą się XXI Krajowe Dni Ziemniaka. Można więc będzie skonfrontować ofertę podażową rynku spożywczego znanego nam z podwórka z faktyczną kulturą uprawy ponad 90 odmian „bulw królewskich”

Program XII Warszawskiego Święta Chleba
5.10.2014 r. (niedziela)

10.00 – Msza Św. w Kościele Św. Anny przy Krakowskim Przedmieściu 68

11.00 – Uroczyste otwarcie, korowód wieńców dożynkowych ruszający sprzed gmachu Centralnej Biblioteki Rolniczej, zakończony na scenie z udziałem kapel i zespołów ludowych.

11.30-12.15 – Uroczysty obrzęd wręczenia chlebów dożynkowych przez warszawskich piekarzy gospodarzom i gościom honorowym dożynek

11.00-18.00 – Występy zespołów ludowych na estradzie: Zespół Ludowy „Krasne”, Zespół Ludowy „Karniewiacy”, Ludowy Zespół Pieśni i Tańca „Przepióreczka”, Zespół Ludowy „Mali Karniewiacy”, Młodzieżowa Orkiestra Dęta ze Zwierzyńca.

Gwiazda programu – zespół Dzikie Jabłka – jeden z laureatów tegorocznego festiwalu „Nowa Tradycja” organizowanego przez Polskie Radio.

17.00 – Akcja Wytnij Hołubca 

10.00-18.00 – Kiermasz pieczywa warszawskich mistrzów piekarstwa na Placu Teatralnym, kiermasz produktów pszczelich i żywności ekologicznej, kiermasz wyrobów twórców ludowych, przysmaki regionalnych kuchni Mazowsza i Podlasia oraz inne atrakcje. Wspólne śpiewanie miłośników kultury ludowej

***

Organizator Warszawskiego Święta Chleba: Centralna Biblioteka Rolnicza w Warszawie

Współorganizatorzy: Cech Piekarzy w Warszawie, Spółdzielnia Piekarsko-Ciastkarska z ul. Krakowiaków,  Polskie Młyny SA, Praska Giełda Spożywcza, Towarzystwo Uniwersytetów Ludowych, Muzeum Etnograficzne oraz Fundacja Moje Wojenne Dzieciństwo. 

Bieżące wydanie czasopisma

Czym wyróżnia się marcepan królewiecki? Czy rzemieślnicza piekarnia to najpewniejszy biznes? Dla kogo mleko A2? Jak powstają zefirki?

  • Wykup prenumeratę
  • Wspieraj twórczość

  • Zobacz więcej
    Bieżący numer

    Polecamy przeczytać

    Aktualny numer Mistrza Branży, zobacz online lub pobierz PDF >>

    Mistrz Branży

    Maszyny i urządzenia do produkcji