Dietetycy łapią się za głowę, łasuchy się cieszą. Szwedzcy naukowcy poddali w wątpliwość przekonanie o szkodliwości czekolady. Ich badania dowiodły, że czekolada chroni przed udarem mózgu.
Badania przeprowadzone w Instytucie Karolinska w Sztokholmie dowiodły, że osoby, które jadły codziennie przez tydzień porcję ciemnej czekolady, były o 22% mniej narażone na ryzyko udaru mózgu niż grupa, która jej nie spożywała. Badaniami kierowało trzech naukowców, w tym Polka, Alicja Wołk.
Czekolada nie taka zła
Już wcześniej wiele badań wskazywało na dobroczynne właściwości czekolady. W 2008 roku dowiedziono, że jedna kostka gorzkiej czekolady dziennie obniża poziom białka, które sprzyja powstawaniu stanów zapalnych. Potwierdzono także, że czekolada zapobiega zlepianiu się płytek krwi, które prowadzą do zawału. Regularne spożywanie gorzkiej czekolady może obniżać ciśnienie, a także poprawiać przepływ krwi.
Wartości zdrowotne czekolady w dużej mierze zależą od zawartych w niej flawonoidów, które znajdują się w nasionach kakaowca. Problem w tym, że substancja ta jest gorzka i w większości czekolad jest usuwana w procesie produkcji. Najlepszym dla zdrowia jest kakao w proszku bez cukru, na drugim miejscu znajdują się gorzkie i półsłodkie czekolady.
Badacze nie potrafią ciągle odpowiedzieć na pytanie, dlaczego akurat czekolada chroni przed udarem. Tym jednak nie powinni przejmować się wielbiciele czekolady – ważne, że każda kostka czekolady, oprócz walorów smakowych, może poprawić nam zdrowie i samopoczucie.
Wszystkich zainteresowanych tematem czekolady, zapraszamy do lektury książki „Od ziarna kakao do czekolady i jeszcze więcej”. Informacje o książce znajdziecie tutaj.
Źródło: http://www.kalorynka.pl/porady/208/Czekolada-zdrowsza-niz-myslisz/pokaz.aspx
dziennik.pl
losy ziemi.pl
http://www.portalspozywczy.pl/inne/teksty/,75097.html