autor: Kamil Superson, Zespół Placówek Edukacyjno-Wychowawczych w Lwówku Śląskim
nauczyciel: Mirosława Bełza
RECEPTURA
Ciasto
220 g mąki pszennej
165 g cukru
400 ml maślanki lub jogurtu naturalnego
1 jajo
90 ml oleju roślinnego
6 g proszku do pieczenia
200 g frużeliny
300 g orzechów nerkowca
Sposób wykonania
Cukier utrzeć z jajem, ucierając dodawać stopniowo olej i maślankę (lub jogurt)
Następnie dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Całość ciasta delikatnie wymieszać.
Małe foremki napełniać do 1 wysokości, dodać po dwie połówki orzeszków nerkowca i nałożyć łyżeczkę lub pół łyżeczki dowolnie wybranej smakowo frużeliny. Dopełnić ciastem i piec w temp 180o C przez ok. 35 min.
Upieczone lekko ostudzone babeczki dekorować polewą czekoladową, kandyzowanymi owocami.
Polewa czekoladowa
7 czubatych łyżeczek cukru kryształu drobnego
7 łyżeczek wody
125 g masła
2-3 łyżki kakao
Sposób wykonania
Zagotować wodę z cukrem i po 2-3 minutach gotowania dodać masło, kakao i zagotować mieszając polewę.
Ciepłą polewą dekorować babeczki wykorzystując worek cukierniczy z cienką tylką.