...

Szanowny Użytkowniku

25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Poniżej znajdują się informacje dotyczące przetwarzania danych osobowych w Portalu MistrzBranzy.pl

  1. Administratorem Danych jest „Grupa 69” s.c. z siedzibą w Katowicach, ul. Klimczoka 9, 40-857 Katowice
  2. W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Administratorem pod adresem e-mail: dane@mistrzbranzy.pl
  3. Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
  4. Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
  5. Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
  6. Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
  7. Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
  8. Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
  9. Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
  10. Administrator informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.

Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności.

dodano , Redakcja AK

Wielkie świętowanie w Jaworze

Trwają gorące przygotowania do kolejnej edycji Święta Chleba i Piernika, które z wielką pompą odbędzie się 26-28 sierpnia br. na rynku w Jaworze. Trzydniowa impreza, wypełniona bogactwem smaków, gatunków i metod wypiekania chleba, ciast i pierników, połączy najwyższy kunszt piekarniczy z historią i staropolską tradycją.

Święto Chleba i Piernika to niezwykłe wydarzenie, które ma na celu:

- uczcić chleb - wspaniały symbol chrześcijański, którym się codziennie dzielimy,

- pokazać kunszt najlepszych polskich piekarzy i cukierników, którzy wbrew rynkowym trendom starają się zachować wierność starym, recepturom i dobrym technologiom,

- oddać należny szacunek tym, którzy chleb wytwarzają i docenić tych, którzy potrafią się nim dzielić,

- podziękować tym, którzy na co dzień wybierają zdrowe, polskie pieczywo z rzemieślniczych piekarni

- promować postawy racjonalnych zakupów i niemarnowania chleba…

Na licznych stoiskach prezentować się będą okazałe chleby wypiekane według starych receptur, chleby na prawdziwym zakwasie, o wyjątkowym smaku, zapachu i składzie. Animacje piekarnicze, prowadzone przez mistrzów, pozwolą z bliska przyjrzeć się najwyższym umiejętnościom piekarzy i metodom ich pracy.

Zaprzyjaźnieni z miastem lokalni rękodzielnicy i rzemieślnicy będą prezentować własne, niepowtarzalne wyroby. Na stoiskach, prócz niezliczonej ilości chleba, znajdą się m.in. różnorodne naczynia lepione z gliny, rzeźby, a także żywność ekologiczna i inne nieskażone cywilizacją produkty, o których na co dzień możemy tylko pomarzyć.

Konkurs dla artystów piekarstwa i cukiernictwa, konkurs na Piekarza Roku

Podczas Święta Chleba i Piernika Jawor gościć będzie najlepszych polskich piekarzy i cukierników. Dla nich będziemy kontynuować konkurs na „Rzeźbę Piekarsko-Cukierniczą” w dwóch kategoriach wagowych: rzeźba mała do 5 kg i rzeźba duża powyżej 5 kg. Mistrzowie piekarnictwa i cukiernictwa wykonają rzeźby z ciasta chlebowego, piernikowego lub innego o wysokich walorach artystycznych i technologicznych. Każda z rzeźb będzie wyeksponowana na stoisku uczestnika przez cały czas trwania imprezy.

Podczas zeszłorocznych obchodów Święta Chleba i Piernika został ustanowiony rekord na najdłuższy piernik w Polsce – mistrzowie cukiernictwa Stanisław Furtak z firmy „MARTEX” S.J. oraz Kazimierz Rak i Julian Orłowski z rzeszowskiej „Cukierni Julian Orłowski & Kazimierz Rak” stworzyli wyśmienity i pachnący piernik, który mierzył 40 m i 20 cm. Rekord został potwierdzony Certyfikatem Biura Rekordów http://biurorekordow.pl/najdluzszy-piernik-rekord-polski/. W tym roku zamierzamy pobić ten wynik.

W kolejnym konkursie, jak co roku, wybierzemy „Piekarza Roku 2016”, któremu dzięki wygranej przysługuje nieograniczone w czasie prawo do korzystania z tytułu Piekarz Roku w swojej pracy i na swoich wyrobach. Kandydatem może zostać każdy piekarz lub właściciel piekarni, bez względu na wielkość piekarni, staż pracy w zawodzie ani długość prowadzenia piekarni.

Aby uczestniczyć w konkursach, a także by zaprezentować swoje wyroby jako wystawca, konieczne jest wypełnienie odpowiedniego zgłoszenia umieszczonego na stronach internetowych: www.schip.jawor.pl, www.facebook.pl/schip.jawor

Show: Dolnośląskie pieczenie chleba

Na zakończenie imprezy, w sobotnie przedpołudnie, zapraszamy na wyjątkowy show: „Dolnośląskie pieczenie chleba”, czyli konkurs na najlepszy i najsmaczniejszy chleb charakterystyczny dla danej miejscowości, regionu. Do udziału w nim zaprosiliśmy samorządowców, którzy w towarzystwie piekarzy i cukierników przystąpią do rywalizacji o miano „Dolnośląskiego Wypieku Roku”, a zwycięski duet będzie nagrodzony statuetką i dyplomem. 

Dla nikogo nie zabraknie chleba i pierników, a degustacjom towarzyszyć będą unoszące się zewsząd zapachy świeżego pieczywa, cynamonu, miodu i przypraw korzennych. Jest to tylko przedsmak tego, co będzie można skosztować przez te wyjątkowe trzy dni w Jaworze. Imprezie towarzyszyć będą niezwykłe widowiska, prezentacje artystyczne, koncerty gwiazd polskiej sceny muzycznej. W piątkowy wieczór będzie okazja do zabawy przy hitach zespołu Lemon, a w sobotę porwie nas do tańca energetyczna Margaret.

Święto Chleba i Piernika to prawdziwa „uczta” dla wszystkich, którzy cenią wspaniałą zabawę, klimat wielkiego święta i folkloru oraz występy estradowe.

Serdecznie zapraszamy do spędzenia wraz z rodziną niezapomnianego weekendu
 w dolnośląskim Jaworze - Polskiej Stolicy Chleba i Piernika!

Bieżące wydanie czasopisma

Poznaj nowe trendy, takie jak kakao ceremonialne, zainspiruj się recepturami finalistów Mistrzostw Polski na Pralinę, dowiedz się jak tworzyć praliny.

  • Wykup prenumeratę
  • Wspieraj twórczość

  • Zobacz więcej
    Bieżący numer

    Polecamy przeczytać

    Aktualny numer Mistrza Branży, zobacz online lub pobierz PDF >>

    Mistrz Branży

    Maszyny i urządzenia do produkcji