Podczas SweetTargów 2016, które odbędą się od 12 do 14 marca 2016 zobaczymy zmagania przedstawicieli naszej branży oraz gastronomii w trzech konkursach. „Mistrzostwa Śląska Cukierników 2016”, „Turniej Cup Cake 2016” oraz „Zdrowo - smacznie – artystycznie” dla młodych adeptów cukiernictwa.
Podobne artykuły
Jest jeszcze dla nas nadzieja...Efektowny powrót Sweettargów w Katowicach - oczami wystawcyOdliczamy już dni do najlepszej imprezy branżowej na ŚląskuMistrzostwa Śląska Cukierników 2016
Tematem przewodnim mistrzostw, które odbędą się 12 marca, w pierwszym dniu SweetTARGÓW, jest pieśń z „Krzyżaków” H. Sienkiewicza „Gdybym ci ja miała skrzydełeczka jak gąska...”. Mogą w nim wziąć udział nie tylko przedstawiciele branży, ale i ci, którzy udokumentują swój związek z gastronomią.Będą oni tworzyć dwuosobowe zespoły.
Zgłoszenia uczestnictwa przyjmowane są do 20 lutego (formularz zgłoszeniowy oraz regulamin dostępny jest na www.sweettargi.fairexpo.pl, konieczne jest przesłanie receptur na poszczególne składniki ciasta i opisanie techniki wykonania).
Pracę konkursową stanowić będą ciasta dnia (dwa identyczne: jedno do degustacji, drugie do zdjęcia) przygotowane zgodnie z podaną tematyką. Ciasta muszą mieć przynajmniej 3 tekstury smakowe (waga: 450-780 g każde). Każdy element musi zostać przygotowany na miejscu (nie wolno korzystać z gotowców i składników niejadalnych!). Prace oceni 5-osobowe jury, które będzie brało pod uwagę nie tylko smak, zapach i teksturę ciasta, ale również jego estetykę i oryginalność.
Uczestnicy będą mieli 2 godziny na przygotowanie ciasta.
Finał: 12 marca podczas uroczystej gali o godzinie 16.00.
Więcej informacji:
aniol-lukasz91@wp.pl
Ilona Syryłło tel. 32 728 15 3232 728 15 32
TURNIEJ CUPCAKE 2016
12-13 marca 2016 r. będą trwały zmagania w Turnieju Cupcake. Jest on przeznaczony dla miłośników i pasjonatów branży cukierniczej. Spośród nadesłanych zgłoszeń wyłonionych zostanie 12 uczestników. Zgłoszenia przyjmowane są do 10 lutego (wypełniony formularz wraz z 3 zdjęciami dowolnych prac autorskich i recepturą należy przesłać na adres: aniol-lukasz91@wp.pl).
Przygotowanie pracy konkursowej jest dość pracochłonne i wymagające, wobec czego uczestnicy przywożą na turniej gotowe cupcake’i. Tym razem tematem przewodnim z racji zbliżających się świąt jest „koszyk wielkanocny”. Każdy z uczestników zostanie poproszony o wykonanie prac, w tym:
- 15 sztuk artystycznie zdobionych cupcake’ów, wykonanych dowolną techniką, w papilotach
- 2 dodatkowych sztuk do degustacji (bez dekoracji)
- 1 stojaka/patery o wysokości min. 40 cm (dowolny materiał i technika)
- 4 pisemnych historie opisujące pracę wraz z recepturą.
Prace oceniać będzie profesjonalne jury. Będą oni brać pod uwagę zarówno interpretację tematu, jak i kreatywność i oryginalność prezentacji. Nagrody na razie pozostają tajemnicą, ale z pewnością będzie, o co powalczyć.
Więcej informacji: aniol-lukasz91@wp.pl
Ilona Syryłło tel. 32 728 15 3232 728 15 32
Regulamin pdf
ZDROWO – SMACZNIE – ARTYSTYCZNIE
Prawdopodobnie po raz pierwszy w konkursie cukierniczym będą się liczyć przede wszystkim walory zdrowotne pracy, choć oczywiście smak i wygląd również będą miały znaczenie. Z pewnością będzie to dla młodych adeptów cukiernictwa (uczniów szkół ponadgimnazjalnych, uczniów pobierających naukę u pracodawców oraz uczestników/członków organizacji lub stowarzyszeń młodzieżowych, których obszar nauki i pasji związany jest z cukiernictwem bądź branżą spożywczą) nie lada wyzwanie.
Podobnie jak pozostałe konkursy na SweetTargach również ten ma dwudzielną formułę:
1. Eliminacje – organizator przyjmuje zgłoszenia (formularz zgłoszeniowy) oraz prezentację PowerPoint, która przedstawia własnoręcznie wykonane, dowolne dzieło cukiernicze (tort, ciasto, deser itp.). Powinna się ona składać się z maksymalnie 10 slajdów (zgodnie z regulaminem). Eliminacje pozwolą wyłonić maks. 8 dwuosobowych zespołów, które wezmą udział w wielkim finale 14 marca 2016 r.
2. Finał zostanie przeprowadzony podczas VII edycji Targów Cukierniczych, Piekarniczych i Lodziarskich SweetTARGI 14 marca 2016 r. w godzinach 9.00-14.00.