Jak prawidłowo znakować pieczywo pakowane i nieopakowane? Od kiedy trzeba będzie podawać wartość odżywczą? Na te m.in. pytania szczegółowo odpowiadał Zygmunt Cichoń z Wojewódzkiego Inspektoratu Inspekcji Handlowej w Katowicach podczas panelu dyskusyjnego, zorganizowanego 4 marca br. w Strefie MB, na targach SweetTarg.
Na zaproszenie redakcji "Mistrza Branży" Zygmunt Cichoń, naczelnik Wydziału Kontroli Handlu i Usług Wojewódzkiego Inspektoratu Inspekcji Handlowej w Katowicach, poprowadził panel dyskusyjny "Znakowanie środków spożywczych" ze szczególnym uwzględnieniem pieczywa. Porównał dotychczasowe krajowe przepisy dotyczące zamieszczania informacji dla konsumentów z nowymi (unijnymi), wskazując na różnice.
W prezentacji wyjaśniono m.in. takie zagadnienia, jak:
- składnik złożony z kilku składników,
- dozwolone substancje dodatkowe
- wartość odżywcza z uwzględnieniem środków spożywczych, które są zwolnione z obowiązku znakowania wartością odżywczą,
- oświadczenia żywieniowe a wartość odżywcza,
- błonnik pokarmowy (kiedy taka informacja na etykiecie jest uzasadniona?)
- składniki alergenne
- reklama oraz prezentacja środków spożywczych
- produkt zafałszowany w świetle prawa
Przedstawione zostały również wybrane interpretacje Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi dotyczące znakowania pieczywa.
PREZENTACJA W PDF!
Osoby zainteresowane otrzymaniem PDF-u z prezentacją "Znakowanie środków spożywczych", autorstwa Zygmunta Cichonia, prosimy o kontakt mailowy: redakcja@mistrzbranzy.pl lub telefoniczny 32 729 96 80.
Zobacz co się działo na SweetTARGU 2013: