...

Szanowny Użytkowniku

25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Poniżej znajdują się informacje dotyczące przetwarzania danych osobowych w Portalu MistrzBranzy.pl

  1. Administratorem Danych jest „Grupa 69” s.c. z siedzibą w Katowicach, ul. Klimczoka 9, 40-857 Katowice
  2. W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Administratorem pod adresem e-mail: dane@mistrzbranzy.pl
  3. Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
  4. Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
  5. Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
  6. Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
  7. Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
  8. Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
  9. Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
  10. Administrator informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.

Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności.

dodano , Redakcja MW

Więcej czekolady w piekarniach i cukierniach!

Dietetycy łapią się za głowę, łasuchy się cieszą. Szwedzcy naukowcy poddali w wątpliwość przekonanie o szkodliwości czekolady. Ich badania dowiodły, że czekolada chroni przed udarem mózgu.

Badania przeprowadzone w Instytucie Karolinska w Sztokholmie dowiodły, że osoby, które jadły codziennie przez tydzień porcję ciemnej czekolady, były o 22% mniej narażone na ryzyko udaru mózgu niż grupa, która jej nie spożywała. Badaniami kierowało trzech naukowców, w tym Polka, Alicja Wołk.

Czekolada nie taka zła

Już wcześniej wiele badań wskazywało na dobroczynne właściwości czekolady. W 2008 roku dowiedziono, że jedna kostka gorzkiej czekolady dziennie obniża poziom białka, które sprzyja powstawaniu stanów zapalnych. Potwierdzono także, że czekolada zapobiega zlepianiu się płytek krwi, które prowadzą do zawału. Regularne spożywanie gorzkiej czekolady może obniżać ciśnienie, a także poprawiać przepływ krwi.   

Wartości zdrowotne czekolady w dużej mierze zależą od zawartych w niej flawonoidów, które znajdują się w nasionach kakaowca. Problem w tym, że substancja ta jest gorzka i w większości czekolad jest usuwana w procesie produkcji. Najlepszym dla zdrowia jest kakao w proszku bez cukru, na drugim miejscu znajdują się gorzkie i półsłodkie czekolady.
Badacze nie potrafią ciągle odpowiedzieć na pytanie, dlaczego akurat czekolada chroni przed udarem. Tym jednak nie powinni przejmować się wielbiciele czekolady – ważne, że każda kostka czekolady, oprócz walorów smakowych, może poprawić nam zdrowie i samopoczucie.

Wszystkich zainteresowanych tematem czekolady, zapraszamy do lektury książki „Od ziarna kakao do czekolady i jeszcze więcej”. Informacje o książce znajdziecie tutaj.

Źródło: http://www.kalorynka.pl/porady/208/Czekolada-zdrowsza-niz-myslisz/pokaz.aspx
dziennik.pl
losy ziemi.pl
http://www.portalspozywczy.pl/inne/teksty/,75097.html

Bieżące wydanie czasopisma

Czym wyróżnia się marcepan królewiecki? Czy rzemieślnicza piekarnia to najpewniejszy biznes? Dla kogo mleko A2? Jak powstają zefirki?

  • Wykup prenumeratę
  • Wspieraj twórczość

  • Zobacz więcej
    Bieżący numer

    Polecamy przeczytać

    Aktualny numer Mistrza Branży, zobacz online lub pobierz PDF >>

    Mistrz Branży

    Maszyny i urządzenia do produkcji