Grupa HRC prowadząca projekt „Nowy zawód –dekorator/-ka wyrobów cukierniczych” poszukuje firm lub cukierni z Warszawy lub woj. mazowieckiego, które byłyby zainteresowane przyjęciem uczestników projektu na staż. Wszelkie koszty zatrudnienia są pokrywane ze środków organizatora projektu (wynagrodzenie, składki, dojazd uczestnika).
Przewidywany czas stażu to 3 miesiące. Potencjalni pracodawcy zainteresowani przyjęciem uczestników projektu na staż nie ponoszą żadnych kosztów utrzymania pracownika, zyskują natomiast dodatkową pomoc w cukierni obecnie i w zbliżającym się okresie świątecznym. Po zakończeniu stażu pracodawca ma możliwość zatrudnienia stażysty na umowę i dalszą współpracę z przeszkoloną osobą.
Umiejętności stażystów
Dzięki szkoleniom odbytym podczas trwania projektu "Nowy zawód - dekorator/-ka wyrobów cukierniczych" stażyści zdobyli podstawowe umiejętności związane z branżą cukierniczą. Zajęcia, jakie odbyli w cukierni pod okiem zespołu szkolącego, to m.in.:
- zawodoznawstwo i nowości techniczne w zawodzie dekoratora;
- szkolenie minimum sanitarne;
- kurs dekoratorski.
Wszyscy uczestnicy otrzymali certyfikaty potwierdzające ukończenie szkoleń.
Uczestnicy nauczyli się m.in. carvingu (dekoracja z wykorzystaniem owoców i warzyw), wykonywania zdobień kolorowymi napisami, dekoracje z: czekolady, cukru smakowego, pasty gumowej, dekoracji z masy marcepanowej, a także wiele innych, które wykorzystane są do dekoracji w cukiernictwie.
Prace uczestników można zobaczyć na stronie internetowej naszego projektu: www.zawod-dekorator.pl, a także na profilu na Facebooku: www.facebook.com/ZawodDekorator
***
Więcej informacji: Justyna Kisiel- Żyrka, Grupa HRC SA
e-mail: justynakisiel@hrc.com.pl, tel.: 22 862 38 12