...

Szanowny Użytkowniku

25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Poniżej znajdują się informacje dotyczące przetwarzania danych osobowych w Portalu MistrzBranzy.pl

  1. Administratorem Danych jest „Grupa 69” s.c. z siedzibą w Katowicach, ul. Klimczoka 9, 40-857 Katowice
  2. W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Administratorem pod adresem e-mail: dane@mistrzbranzy.pl
  3. Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
  4. Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
  5. Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
  6. Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
  7. Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
  8. Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
  9. Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
  10. Administrator informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.

Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności.

dodano , Redakcja AK, materiał promocyjny

Znakowanie pieczywa - panel dyskusyjny w Strefie Mistrza Branży

Jak prawidłowo znakować pieczywo pakowane i nieopakowane? Od kiedy trzeba będzie podawać wartość odżywczą? Na te m.in. pytania szczegółowo odpowiadał Zygmunt Cichoń z Wojewódzkiego Inspektoratu Inspekcji Handlowej w Katowicach podczas panelu dyskusyjnego, zorganizowanego 4 marca br. w Strefie MB, na targach SweetTarg.

Na zaproszenie redakcji "Mistrza Branży" Zygmunt Cichoń, naczelnik Wydziału Kontroli Handlu i Usług Wojewódzkiego Inspektoratu Inspekcji Handlowej w Katowicach, poprowadził panel dyskusyjny "Znakowanie środków spożywczych" ze szczególnym uwzględnieniem pieczywa. Porównał dotychczasowe krajowe przepisy dotyczące zamieszczania informacji dla konsumentów z nowymi (unijnymi), wskazując na różnice.

W prezentacji wyjaśniono m.in. takie zagadnienia, jak:

- składnik złożony z kilku składników,
- dozwolone substancje dodatkowe
- wartość odżywcza z uwzględnieniem środków spożywczych, które są zwolnione z obowiązku znakowania wartością odżywczą,
- oświadczenia żywieniowe a wartość odżywcza,
- błonnik pokarmowy (kiedy taka informacja na etykiecie jest uzasadniona?)
- składniki alergenne
- reklama oraz prezentacja środków spożywczych
- produkt zafałszowany w świetle prawa

Przedstawione zostały również wybrane interpretacje Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi dotyczące znakowania pieczywa.

PREZENTACJA W PDF!

Osoby zainteresowane otrzymaniem PDF-u z prezentacją "Znakowanie środków spożywczych", autorstwa Zygmunta Cichonia, prosimy o kontakt mailowy: redakcja@mistrzbranzy.pl lub telefoniczny 32 729 96 80.

 

Zobacz co się działo na SweetTARGU 2013:

 

 

SweetTarg - fotorelacja

 

Specjalna Strefa Mistrza Branży
na SweetTarg - Niedziela

 

Specjalna Strefa Mistrza Branży
na SweetTarg - Poniedziałek

 

Młodzi na Sweet Targu
i w Specjalnej Strefie Mistrza Branży

 

Bieżące wydanie czasopisma

Czym wyróżnia się marcepan królewiecki? Czy rzemieślnicza piekarnia to najpewniejszy biznes? Dla kogo mleko A2? Jak powstają zefirki?

  • Wykup prenumeratę
  • Wspieraj twórczość

  • Zobacz więcej
    Bieżący numer

    Polecamy przeczytać

    Aktualny numer Mistrza Branży, zobacz online lub pobierz PDF >>

    Mistrz Branży

    Maszyny i urządzenia do produkcji