MIWE athlet to automatyczny system załadowczy wspierający za- i wyładunek pieców wsadowych MIWE ideal. MIWE oferuje system athlet w 3 wersjach: L, XL, XXL stosowanie do mocy przerobowej i żądanego stopnia automatyzacji.
athlet L - dla małych zakładów (obsługuje maks. 18 komór wypiekowych)
athlet XL - dla zakładów średniej wielkości (obsługuje maks. 30 komór wypiekowych)
athlet XXL - dla zakładów pracujących w systemie 2 lub 3 zmianowym (obsługuje maks. 36 komór wypiekowych)
System MIWE athlet odciąża najtrudniejszy etap produkcji: jakim jest za - i wyładunek pieca, usuwa stres i przeciązenia powstające na tym etapie produkcji i gwarantuje bezpieczeństwo. Wszystko odbywa się za naciśnięciem guzika.
Droga produktów na stół athleta:
· ręcznie bezpośrednio na stół np. z koszyków garowniczcych
· z poprzecznych aparatów załadowczych bezpośredenio na stół lub taśme załadowczą
· automatyczne pobieranie produktów z desek piekarniczcych układanych ręcznie na taśmie
· stacja dokująca odbierająca automatycznie produkty z aparatów zał.
· stacja MIWE butler- system, który przejmuje produkty z aparatów załadowczych zamiast athleta, który w tym czasie może wykonywac inne czynności, co usprawnia pracę
Stacja zraszająca: zraszanie przed pieczeniem
Wyładunek:
- taśma odbiorcza parterowa
- górna taśma odbiorcza, z systemem przekazu produktów do magazynu
- wózki rozładowcze - 6 półek z piętrami ustawionymi pod skosem
- odbiór za pomocą ześlizgu
Automatyczne odkurzanie płyt hertowych zgodnie z ustawionym interwałem
Co przemawia za utomatycznym załadunkeim pieców?
1. uzyskiwana lepsza jakość produktów (przy ręcznym załadunku - różny czas rozpoczęcia pieczenia, zaparowania, utrata ciepła przez otwarte drzwi, przy wyładunku: wszyskie produkty wujmowane w jednym czasie - idealnie równomierny efekt wypieku)
2. oszczędność czasu (krótkie cykle za- i wyładunku)
3. redukcja personelu (uniknięcie błędów ludzkich, zbyt długi lub krótki czas pieczenia)
4.wydajność: duża ilość pieczywa w korzytnej cenie i dobrej jakości