PELION Wiromat -
automatyczne wylewanie mas biszkoptowych lub innych półpłynnych mas na papier wypiekowy i na blachę.
w ciągu 4 sek. idealnie rozprowadzona masa na całej powierzchni blachy
Urządzenie składa się z:
leja na ciasto, uchwytu na rolkę papieru wypiekowego oraz gilotyny do obcinania papieru.
Urządzenie nie wymaga żadnego zasilania elektrycznego. Ciasto wypływa z leja na papier ręcznie rozwijany z rolki zamocowanej na urządzeniu.
Papier wraz z warstwą ciasta (masy) układany jest od razu na blasze. Wszystkie elementy urządzenia mające kontakt z nakładaną masą wykonane są z wysokogatunkowej stali nierdzewnej. Poszczególne elementy są łatwe do zdemontowania i do utrzymania w czystości. Przy zastosowaniu urządzenia można uzyskać większą wydajność (o ok. 10-30%) niż przy ręcznym rozprowadzaniu masy, podczas którego narusza się porowatą strukturę ciasta.
Za pomocą tego urządzenia można nakładać równomierne warstwy masy o grubości od 2 do 16 mm.
Dostępne wielkości i cechy urządzenia:
- Szerokość papieru odpowiada szerokości blachy.
- Szerokość nanoszonej masy jest ok. 1,5 cm mniejsza niż szerokość papieru.
- Papier nie wchodzi w zakres dostawy urządzenia.
- Stosować należy typowy papier wypiekowy w rolkach o średnicy max. 20 cm i gramaturze ok. 50 g/m2.