autor: Klaudia Kolano, uczennica Zespołu Szkół nr 1 w Żorach
Składniki:
160 g mąki
120 g miękkiego masła
120 g cukru (pół szklanki)
3 jajka
1 aromat waniliowy
pół łyżeczki proszku do pieczenia
kolorowe pisaki do dekoracji
cukrowe ozdoby do dekoracji
cukier puder do posypania
masło i bułka tarta do smarowania formy
Przygotowanie:
- Miękkie masło utrzyj z cukrem. Dodaj aromat i żółtka. Do masy wsyp mąkę połączoną z proszkiem do pieczenia. Białka ubij, dodaj do masy i wymieszaj. Formę w kształcie baranka natłuść odrobina masła i posyp mąką lub bułką tartą.
- Nagrzej piekarnik do 180°C, kratkę ustaw w dolnej części piekarnika. Masę przełóż do formy, połóż na kratce i piecz ok. 40 minut. Wyjmij z piekarnika i po 10 minutach wyciągnij z formy.
- Wystudzonego baranka oprósz cukrem pudrem i udekoruj cukrowymi ozdobami. Oczy i uszy narysuj cukrowymi pisakami lub lukrem.