autor: ZPEW Ośrodka Szkolno-Wychowawczego w Lwówku Śląskim - uczennica klasy II ZSZ kier. cukiernik: Daria Sosnowska
Surowce:
mąka pszenna typ 450 255 g
cukier drobny kryształ 154 g
wiórki kokosowe 94 g
masło 150g
żółtko jaja 45 g
sól
jabłka 500 g
miód naturalny 360 g
galaretka owocowa 2 szt.
migdały cięte( do dekoracji) 5 g
---------------------------------
wydajność 1000 g
Wykonanie:
- Mąkę napowietrzyć i wymieszać z cukrem, szczyptą soli i wiórkami kokosowymi.
- Masło utrzeć z żółtkami i połączyć z wymieszaną mąką, wszystko posiekać nożem na stolnicy i szybko zagnieść kruche ciasto . Półprodukt odstawić do leżakowania w lodówce na ok 30min.
- Po wyjęciu ciasta z lodówki rozwałkować i przełożyć na blachę za pomocą wałka
- Pieczenie: temp 200°C czas 20 min
- Jabłka umyć starannie, obrać i pokroić w półplasterki i wysmażyć z dodatkiem miodu na małym ogniu w czasie od 5-7min
- Usmażone jabłka układać dekoracyjnie w róże i zalać tężejącą galaretką
- Wstawić do lodówki do stężenia, ozdobić płatkami migdałowymi