autor: ZPEW Ośrodka Szkolno-Wychowawczego w Lwówku Śląskim - uczennica klasy II ZSZ kier. cukiernik: Monika Chorąziak
Surowce:
Koszyk
mąka pszenna typ 500 1000 g
drożdże 50 g
jaja (średnio 1 szt. x 60g) 120 g
cukier drobny kryształ 90 g
mleko (lekko ciepłe) 500ml
masło (roztopione) 50 g
sól 4 g
Lukier
cukier puder 200 g
woda 20 ml
Wykończenie półproduktu
margaryna (do wysmarowania blachy) 10 g
żółtko jaj 80 g
Baranek
jaja (średnio 1 szt. x 60g) 120 g
cukier drobny kryształ 90 g
masło 110 g
cukier wanilinowy
szczypta soli
mąka pszenna typ 500 140 g
proszek do pieczenia
Wykonanie koszyka:
- Mąkę napowietrzyć (przesiać przez sito) do miski, uformować dołek i włożyć tam rozkruszone drożdże, posypać je odrobiną cukru i zalać 3 łyżkami ciepłego mleka, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 15 min.
- Po stwierdzeniu, że rozczyn jest już wyrośnięty, dodajemy go do mąki z cukrem i solą- mieszamy, wbijamy jaja i wyrabiamy ciasto drożdżowe dodając stopniowo ciepłe mleko i roztopione masło.
- Ciasto wyrabiamy do momentu, gdy odchodzi od rąk i ścianek miski, jest gładkie i błyszczące, po czym odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na ok. 30 min Ciasto powinno podnieść się i podwoić swoją objętość
- Po wyrośnięciu ciasta podzielić 3 porcje ciasta na 20 równych części i uformować je w wałeczki jednakowej długości (wcześniej jeden przyłożyć do odwróconej miski i sprawdzić długość jaką potrzebujemy na podstawę koszyczka). Upleść z nich siatkę, dwa wałeczki położyć „na krzyż” i dokładać po jednym wałeczku pionowo i poziomo przeplatając. Żaroodporne naczynie (miseczkę) posmarować na zewnątrz tłuszczem i ułożyć na niej siatkę- docisnąć delikatnie do miski, wyrównać brzegi ostrym nożem odcinając nadmiar ciasta. Z pozostałego ciasta uformować podstawę kosza: dwa wałeczki ciasta skręcić na sznurek i uchwyt kosza (rączkę) dwa wałeczki ciasta, należy postarać się, aby wałeczki były jednakowej grubości.
- Uformowaną miskę koszyczka na naczyniu i gotowe elementy do koszyczka-uchwyt i podstaw koszyczka smarujemy roztrzepanym żółtkiem i wypiekać w temp 200˚C
-miskę koszyka 40-45 min.(po 15 minutach przykrywamy folią aluminiową
-pozostałe elementy upiec na złoty kolor ok. 20-25 min - Po upieczeniu i ostudzeniu ciasta gotowe elementy łączymy napowietrzonym- „ lukrem”, najpierw wypieczoną podstawę do zaschnięcia, a na końcu wypieczony uchwyt koszyczka do zaschnięcia
Wykonanie baranka
- Żółtka oddzielić od białek. Białka napowietrzyć na sztywną pianę utrwalić ją z 1 porcji cukru (masa białkowo-cukrowa)
- Masło napowietrzyć z reszta cukru (rozetrzeć na gładka masę), dodać żółtka, cukier wanilinowy, sól wymieszać.
- Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i dodać do masy, wymieszać
- Masę połączyć z napowietrzonym białkiem delikatnie formę baranka dokładnie natłuścić masłem, wysypać wnętrze bułką tarta, złożyć-zamknąć i wypełnić masą, wyrównać
- Piec w temp 180˚C przy włączonej funkcji piekarnika grzanie górne
i dolne lub 160˚C przy włączonym obiegu powietrza przez 45-50 min. - Po upieczeniu i ostudzeniu delikatnie wyjąć baranka z formy, można udekorować lukrem lub cukrem pudrem.G otowy wyrób włożyć do upieczonego koszyczka.
Kosz Wielkanocny można wypełniać innymi ciastowymi, symbolicznymi
gotowymi wyrobami –figurkami. Oprócz baranka może to być np: zajączek, kogucik, kurka itp.