autorzy: Ryszard Stojanowski oraz Marcin Jasiński z firmy Pfahl Polska
Na wielkanocnym stole nie może zabraknąć baby.
Pyszna babka piaskowa, puszysta i delikatna, długo zachowuje świeżość.
Receptura
Składniki
1,000 kg Babka piaskowa czekoladowa Art.PL00332225 lub Babka piaskowa jasna PL00331225
0,400 kg oleju roślinnego
0,400 kg jaj
0,150 kg wody
----------------------
Razem: 1,950 kg ciasta
Sposób przygotowania
Na wolnych obrotach czas mieszania około 3 minut.
Temperatura wypieku: 190°C.
Czas wypieku: ok. 40 min, w zależności od formy wypiekowej.
Można ozdobić cukrem pudrem, polewą czekoladową, orzechami lub według własnego pomysłu.
Z receptury podstawowej jest możliwość przygotowania różnych wariacji babkowych – forma babki, spodów pod ciasta z kremami i bitą śmietana. Kolejną propozycją jest dodanie 15% owoców i zrobić keks z babki jasnej, można dodać kawę lub kakao.