W ramach zintegrowanego projektu branżowego w dniach 22-24 maja 2013 r. w Centrum Wystawienniczo-Kongresowym AmberExpo w Gdańsku odbędą się cztery specjalistyczne projekty. Targi odbędą się po raz pierwszy w takiej formule, organizatorzy liczą na duże zainteresowanie wystawców, gości branżowych oraz indywidualnych.
15. Targi Piekarstwa, Cukiernictwa i Lodziarstwa BALTPIEK
17. Targi Wyposażenia i Zaopatrzenia Gastronomii, Hoteli i Sklepów GASTROEXPO
16. Targi Mleczarstwa MLECZNA REWIA
12. Międzynarodowe Targi Przetwórstwa i Produktów Rybnych POLFISH.
Wspólny program imprez obejmie zarówno liczne spotkania dla branży, profesjonalne szkolenia, seminaria, jak i skierowane do odbiorców indywidualnych konsultacje i porady (w tym porady dietetyków i konsultantów żywieniowych oraz analizę składu i masy ciała) realizowane z udziałem branżowych ekspertów oraz przedstawicieli Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
Na targach nie zabraknie kulinarnego i piekarskiego show, w ramach którego zobaczymy: pokazy sztuki piekarniczej Irlandczyków i Węgrów, gotowanie Drużyny Olimpijskiej Stowarzyszenia Kucharzy Polskich, triki barmańskie w wykonaniu Flair Brothers (uczestnika programu Mam Talent), mistrzów sztuki cukiernictwa, a także pokazy gotowania dietetycznego.
Podczas targów odbędą się konkursy dla wystawców, młodych adeptów sztuki kulinarnej i cukierniczej, „carvingowców”, barmanów i baristów, m.in.:
-
III edycja Konkursu „Kuźnia Słodkich Talentów” pt. „Majówka”, konkurs poprowadzi mistrz branży cukierniczej Tomasz Deker
-
I Ogólnopolska Olimpiada Dekoracji z Warzyw i Owoców
-
II Ogólnopolska Sztafeta Kulinarna Młodych Kucharzy, którą poprowadzi znany muzyk, showman i wielbiciel sztuki kulinarnej Krzysztof Skiba
-
Konkursy: Mercurius Gedanesis oraz Nagrody Specjalne (Puchar Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi) na najlepsze produkty prezentowane na targach
-
Konkurs o ZŁOTĄ MLECZNĄ REWIĘ i Puchar Prezesa Krajowego Związku Spółdzielni Mleczarskich
Na szczególną uwagę zasługuje międzynarodowa konferencja skierowana do branży piekarniczej i cukierniczej pt. „Pierwszoplanowe działania na rzecz rozwoju piekarstwa rzemieślniczego”, organizowana przez Stowarzyszenie Rzemieślników Piekarstwa RP i Międzynarodowe Targi Gdańskie SA pod patronatem honorowym Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi oraz Międzynarodowej Unii Piekarstwa UIB.
Międzynarodowa konferencja "Pierwszoplanowe działania na rzecz rozwoju piekarstwa rzemieślniczego"
Miejsce i termin konferencji:
24 maja 2013, godz. 10.00-13.00
AmberExpo, sala konferencyjna 1C
Moderator: Beat Kläy, Dyrektor Generalny SBKV (Szwajcarski Związek Piekarzy i Cukierników)
Organizatorzy:
Stowarzyszenie Rzemieślników Piekarstwa RP
Międzynarodowe Targi Gdańskie SA
Patronat Honorowy:
Stanisław Kalemba, Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi
UIB
Potwierdzenie uczestnictwa w konferencji prosimy kierować do dnia 10 maja 2013 r. na adres: targispozywcze@mtgsa.com.pl
10.00 - 10.20 |
Przyszłość piekarstwa rzemieślniczego w Europie - Peter Becker, Prezes UIB (Międzynarodowa Unia Piekarstwa i Ciastkarstwa) |
10.20 - 10.40 |
Wiedza o zarządzaniu – istotna dla kierujących mikro i małymi piekarniami - Claude Batel, Prezes Federacji Właścicieli Piekarń w Regionie Alpy Śródziemnomorskie, Redaktor Naczelny czasopisma „Piekarz – Przedsiębiorca” |
10.40 - 11.00 |
Ewolucja jakości pieczywa i wzmocnienie przepływu informacji w zakresie promocji zawodu piekarza -Christian Vabret, Zastępca Prezesa Konfederacji Narodowej Francuskiego Piekarstwa i Ciastkarstwa, Przewodniczący Komisji UIB – Ekonomia i Polityka Socjalna |
11.00 - 11.30 | Dyskusja |
11.30 - 12.00 | Coffe break |
12.00 - 12.20 |
Przyszłość piekarstwa rzemieślniczego w Polsce - Bronisław Wesołowski - Prezes Stowarzyszenia Naukowo-Technicznego Inżynierów i Techników Przemysłu Spożywczego, Przewodniczący Rady Gospodarki Żywnościowej przy Ministrze Rolnictwa i Rozwoju Wsi |
12.20 - 12.40 |
Kryzys i co dalej w sektorze ciastkarskim i cukierniczym w Polsce - Stefan Jakubski - Dyrektor ds. Handlowych Produktów Profesjonalnych ZT „Kruszwica” S.A. |
12.40 - 13.00 | Dyskusja |
13.30 - 14.00 | Milion dolarów - czyli jak pozyskać klientów przez internet – prezentacja, ZielonyKłos.pl – scena, hala C |
Cel Konferencji
Celem konferencji jest pokazanie, iż piekarze rzemieślnicy za dużo oczekują od działań zmierzających do zwiększania spożycia pieczywa, a za mało uwagi poświęcają:
- doskonaleniu przedsiębiorczości
- doskonaleniu jakości pieczywa
Z kolei dla przedstawicieli branży rybnej oraz wielbicieli produktów rybnych Stowarzyszenie Rozwoju Rynku Rybnego przygotowało konferencje: „Identyfikowalność i Znakowanie Produktów Rybnych” oraz „Wartość Odżywcza Ryb”.
Przedstawicieli branży hotelarskiej zapraszamy na organizowane przez Projekt Hotel seminarium „ABC inwestora hotelarskiego”.
To największe w Polsce północnej wydarzenie targowe dedykowane branży spożywczej, gastronomicznej i hotelarskiej odbędzie się pod hasłem Zdrowo! czyli jak? Tajniki zdrowego biznesu. Po raz pierwszy w zakresie tematycznym targów znajdują się usługi oraz produkty związane ze zdrowym odżywianiem i dietetyką. W dzisiejszych czasach ludzie coraz częściej zwracają uwagę na to, co jedzą, czytają etykiety i zastanawiają się co im szkodzi, a co pomaga. Świadomość klientów wzrasta, a z nią rosną wymagania konsumenckie. Często w czasie dyskusji na temat zdrowego żywienia pojawia się problem finansowy, producenci podkreślają, że zdrowiej znaczy drożej, zdrowsza żywność może być droższa, ale nie zawsze tak jest. Świadomy konsument wie, że jedzenie i jego jakość ma wpływ na jego stan zdrowia i efektywność w pracy.
W ramach motywu przewodniego odbędą się seminaria i prelekcje dla różnych grup odbiorców w tym m.in.:
-
„Chemia stosowana w żywieniu oraz jej wpływ na organizm – seminarium dla dietetyków i technologów żywności” – Dietetycy i osoby, które zajmują się żywieniem szczególnie powinni interesować się chemią stosowaną w żywności i jej wpływem na zdrowie człowieka. Trudni jest zwykłemu konsumentowi, który nie jest specjalistą w żywieniu znaleźć informację dotyczące chemii stosowanej w żywności. Dietetycy, lekarze, personel medyczny oraz technolodzy żywności powinni zgłębiać swoją wiedzę na temat dodatków do żywności, aby móc uświadamiać ludzi, co może im szkodzić, a co jest bezpieczne.
-
„Odpowiednia dieta gwarancją zwiększonej wydajności pracowników – głodny pracownik to zły pracownik!” - Odpowiednia dieta danego pracownika jest gwarancją większej jego wydajności. Obecnie jest określonych ok. 80 chorób dietozależnych, warto zdawać sobie sprawę z tego, że zła dieta pracownika, może prowadzić do jego choroby, a także obniżenia wydajności pracy, dekoncentracji i złości.
-
„Po pierwsze nie oszukuj! – czyli jak zdobyć świadomego klienta” – Pomysł tego tematu powstał w wyniku wielu rozmów z osobami, którzy czują się oszukani kupując różnego rodzaju produkty. Świadomość klienta zmienia się cały czas, takie zachowanie wynika z coraz większego zainteresowania mediów zdrowym żywieniem. Świadomość produktowa zwiększa się także wśród pracowników takich placówek, jak przedszkola i szkoły, w dużej mierze, dzięki rodzicom, którzy wymagają, aby ich pociechy jadły produkty zdrowe, które w pozytywny sposób będą wpływały na ich rozwój.
-
„Fast food albo zdrowie – wybór należy do Ciebie!” – Fast food opanował świat, kiedyś Fast food kojarzył nam się tylko z hamburgerami, frytkami, czy pizzą, obecnie Fast food to bardzo rozwinięty rodzaj żywności, w sklepach możemy kupić gotowe obiady taki jak: lazania, pierogi, naleśniki, zupki tzw. „gorące kubki”, kisiele i wiele innych. Dlaczego Fast food rozwija się w tak szybkim tempie?
Wśród odwiedzających targi znajdą się właściciele, menadżerowie, ajenci restauracji, kawiarni, barów, pizzerii, stołówek, jadłodajni, firm cateringowych, zajazdów, moteli, hoteli, pensjonatów,
ośrodków wypoczynkowych, piekarni, cukierni, lodziarni, smażalni ryb, sklepów spożywczych, rybnych i nabiałowych, hurtowni spożywczych i nabiałowych oraz szefowie kuchni, dietetycy, technolodzy żywienia, a także dyrektorzy i przedstawiciele ds. zakupów sieci supermarketów i dyskontów.
Projekt wystawienniczo-konferencyjny odbędzie się w centrum AMBEREXPO w Gdańsku, jednym z
najnowocześniejszych centrów wystawienniczo-kongresowych w Europie, siedzibie Międzynarodowych Targów Gdańskich SA. Obiekt dzięki dogodnej lokalizacja w prestiżowym sąsiedztwie stadionu PGE Arena Gdańsk oraz wysokiej funkcjonalności stwarza doskonałe warunki dla organizacji wydarzeń targowych i konferencyjnych. Centrum jest dobrze skomunikowane z infrastrukturą drogową.
80-560 Gdańsk
ul. Żaglowa 11
godziny otwarcia:
22-23 maja (środa, czwartek) 10.00-17.00
24 maja (piątek) 10.00-16.00
www.amberexpo.pl