Autor: Magdalena Choroba, uczestniczka szkolenia "Robimy sobie jaja z czekolady" w Małej Akademii Mistrzostwa Zawodowego
Skladniki:
- 400 g suchego pokruszonego ciasta (biszkopt, babka, muffinki itp.)
- 125 g serka mascarpone
- 80 g kremu czekoladowego (np. nutella)
- 300 g czekolady
- cukrowe posypki, mazaki, M&Ms, kokos
- patyczki do lizaków, szaszłyków lub pałeczki do sushi
Sposób przyrządzenia:
Ciasto pokruszyć. W dużym naczyniu wymieszać serek mascarpone z kremem czekoladowym i dodać pokruszone ciasto, całość zagnieść, uformować kulę, owinąć folią spożywczą i włożyć do zamrażalki na 15 minut. Po tym czasie wyjąć i uformować równe kule (zamrażać przez 15 minut w zamrażalce). Rozpuścić czekoladę w kąpieli wodnej, zanurzyć w niej patyczki i wbić je do ciastkowych kul i znów schłodzić przez 10 minut. Po tym czasie ciastkowe lizaki wyciągać pojedynczo z zamrażalki. Zanurzyć całe w rozpuszczonej czekoladzie, delikatnie strząsnąć nadmiar czekolady, pozostawic do stężenia, czynność powtórzyć conajmniej 2 razy. Cake Pops ozdobiać według własnej fantazji.
Przechowywać w lodówce maksymalnie do 7 dni.