Autor: Marta Owczarek, uczennica I klasy ZPEW w Lwówku Śląskim
Składniki
5 jaj
5 łyżek mąki
1/2 szklanki cukru kryształ
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 Masa
1 litr soku "Kubuś"
3 białe budynie (w proszku)
1 kostka margaryny
2 galaretki (taki sam kolor jak "Kubuś")
2 masa
400 ml kremówki
3 łyżki cukru pudru
Lukier
1/2 szklanki cukru pudru
5 łyżek wody (przegotowanej)
sok z cytryny
Dodatkowo
cytryna
3 opakowania herbatników "Petit berii"
Wykonanie
Wlać do garnka sok "Kubuś", dodać 3 budynie w proszku, rozmieszać i zagotować. Zdjąć z ognia. Do masy dodać margarynę w kostce i wsypać 2 opakowania galaretki, dobrze wymieszać, po wystudzeniu wylać na biszkopt.
Śmietanę kremówkę ubijamy na puszystą masę. Na wystudzoną masę kubusiową wykładamy ubitą śmietanę kremówkę na to układamy herbatniki i smarujemy lukrem.