...

Szanowny Użytkowniku

25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Poniżej znajdują się informacje dotyczące przetwarzania danych osobowych w Portalu MistrzBranzy.pl

  1. Administratorem Danych jest „Grupa 69” s.c. z siedzibą w Katowicach, ul. Klimczoka 9, 40-857 Katowice
  2. W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Administratorem pod adresem e-mail: dane@mistrzbranzy.pl
  3. Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
  4. Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
  5. Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
  6. Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
  7. Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
  8. Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
  9. Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
  10. Administrator informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.

Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności.

dodano , Receptury gości, materiał promocyjny

Filigranowe ciasteczka

W starożytności w technice filigranu tworzono naczynia i biżuterię, w średniowieczu ozdabiano nią meble. Dziś filigran, znany bardziej jako quilling, kojarzymy z kartkami okolicznościowymi.

Przy użyciu odpowiednich surowców w tej technice można zdobić również torty oraz ciastka na specjalne okazje. Delikatne, ażurowe i niebanalne zdobienia zachwycą niejedną osobę.
Potrzebne surowce/akcesoria

 

Potrzebne surowce/akcesoria

  • ciastko (o 10 cm)
  • lukier królewski
  • gąbka do malowania
  • barwnik w żelu
  • biały lukier plastyczny do kwiatów
  • wałek
  • narzędzie do cięcia pasków
  • klej jadalny
  • pędzelek
  • nożyk do lukru

 


Ciastko pokryj jasnym, różowym lukrem. Po wyschnięciu za pomocą gąbki nanieś ciemniejszą warstwę, cieniując brzegi (tutaj „fiolet biskupi” z Food Colours). Dodaj napis.

 

 

Na kartce narysuj kontur ciasteczka, dodaj linie pomocnicze.

 

 

7 lukrowych pasków (ok. 15 cm) zwiń luźno w „ślimaki” do połowy ich długości i zgnieć delikatnie w „łezkę”. 4 paski (ok. 10 cm) zwiń w ciasne ślimaki. Układaj elementy na szablonie, nadając im kształt i sklejając je za pomocą jadalnego kleju (uważaj, żeby nie przykleić pasków do kartki).

 

 

3 paski zwiń razem do połowy długości, ślimaka zgnieć w łezkę, a z luźnych pasków uformuj „tęczę”. Przyklej, zaczynając od łezki.

 

 

Wykończ pojedynczymi paskami i wyrównaj końcówki. Zostaw do wyschnięcia na kilka godzin.

 

 

Delikatnie zdejmij element z kartki. Na lewej stronie nanieś niedużą ilość lukru królewskiego w miejscach, gdzie wzór jest najciaśniejszy. Przyklej element.

 

Agata Gutowska-Kowalczyk – dekoratorka z pasji i z pasją, eksperymentatorka zalukrowana na punkcie nowych możliwości i technik. Laureatka wielu konkursów, m.in. Cake International 2016 w Londynie (dwie złote nagrody), OFTA 2015 (1. miejsce). Prowadzi szkolenia w Akademii tortownia.pl. Jej prace znajdziesz na FB/Szalony Cukiernik i na YouTube „Szaleństwo Cukiernika”. 

Bieżące wydanie czasopisma

Poznaj nowe trendy, takie jak kakao ceremonialne, zainspiruj się recepturami finalistów Mistrzostw Polski na Pralinę, dowiedz się jak tworzyć praliny.

  • Wykup prenumeratę
  • Wspieraj twórczość

  • Zobacz więcej
    Bieżący numer

    Polecamy przeczytać

    Aktualny numer Mistrza Branży, zobacz online lub pobierz PDF >>

    Mistrz Branży

    Maszyny i urządzenia do produkcji