autor: AKO S.A.
RECEPTURA (4 sztuki)
Delikatne ciasto drożdżowe przełożone wyborną masą makową.
Ciasto drożdżowe
100 g Mixu na ciasto drożdżowe soft 10% AKO
1040 g mąki pszennej typ 500
100 g jaj
160 g cukru
105 g oleju
80 g drożdży
415 g wody
-----------------------
Razem 2000 g
Masa makowa
590 g Masy makowej AKO
60 g okruchów
350 g wody
----------------------
Razem 1000 g
Razem 3000 g
Ubytki produkcyjne 300 g
Wydajność 2700 g
Sposób wykonania
Wodę wlać do ubijarki, dodać drożdże, rozpuścić je, a następnie dodać pozostałe składniki. Mieszać za pomocą mieszadła hakowego 3 minuty na wolnych obrotach i 5 minut na szybkich. Tak przygotowane ciasto odstawić na ok. 20 minut.
W celu przygotowania masy makowej wszystkie składniki połączyć w ubijarce cukierniczej za pomocą mieszadła płaskiego.
Ciasto podzielić na 12 części (po ok. 165 g), rozwałkować je w kształt koła o średnicy ok. 24 cm. Na jedną gwiazdę potrzebne są 3 części ciasta i 250 g masy makowej. Na rozwałkowany kęs ciasta wyłożyć ok. 125 g masy makowej, przykryć drugim rozwałkowanym kęsem, na niego ponownie nałożyć 125 g masy makowej i przykryć trzecim krążkiem ciasta. Brzegi ciasta skleić. Całość podzielić na 16 równych części (tak jak tort), nie docinając do środka (na środku powinno zostać koło o śr. ok. 4 cm). Następnie należy dwie części leżące obok siebie wywinąć na zewnątrz (dwukrotnie) i skleić je na końcach. Powtórzyć tę czynność dla wszystkich par ciasta. Po wywinięciu wszystkich części utworzy się gwiazda z ośmioma równymi ramionami.
Gwiazdę posmarować jajem i poddać fermentacji końcowej przez ok. 60-70 minut (w temp. ok. 35°C i wilgotności względnej ok. 85%). Przed włożeniem do pieca ponownie posmarować jajem.
Wypiekać w temperaturze 200°C przez ok. 20 minut przy otwartym lufcie.