autor: AKO
Kostka Miodowa– puszyste ciasto biszkoptowo-tłuszczowe o smaku miodowym przekładane marmoladą i przykryte delikatnym kremem serowo-śmietankowym.
Receptura na blachę 60 x 40
Blat miodowy
1500 g Koncentrat „Ciasto o smaku miodowym” AKO
525 g jaj
450 g oleju
150 g wody
Razem 2625 g
Nadzienie
400 g marmolady wieloowocowej
Razem 400 g
Krem śmietankowo-serowy
600 g śmietanki 30%
1000 g twarogu
150 g Stabilizator „Balbina neutralna” AKO
200 g wody do Balbiny
Razem 1950 g
Wykończenie
150 g beza (muszelki)
150 g polewy czekoladowej
Razem 300 g
RAZEM 5275 g
UBUTKI 1000 g
WYDAJNOŚĆ 4275 g
Sposób wykonania
• Składniki ciasta na blat miodowy wg. receptury wymieszać w ubijarce cukierniczej na wolnych obrotach do połączenia składników a następnie ubijać mieszadłem płaskim na średnich obrotach ok. 3 min.
• Ciasto rozłożyć na dwie blachy z wysokim rantem o wymiarach 60/40, wypiec w temp. 210 oC przez ok. 13 min.
• Marmoladę wieloowocową podgrzać, posmarować pierwszą warstwę ciasta miodowego, przykryć drugim blatem ciasta miodowego.
• Balbinę rozpuścić w wodzie, następnie połączyć z ubitą śmietanką i serem twarogowym.
• Tak przygotowaną masę wylać na górę ciasta, odstawić do schłodzenia.
• Górę ciasta wykończyć bezą, polewą czekoladową.