Czy stosowanie kwiatów w produkcji żywności jest regulowane prawem? Jak sprawdzić, czy kwiaty oferowane w sprzedaży są jadalne i odpowiednie do naszych wypieków? Czy wypieki z dodatkiem kwiatów mogą być wprowadzone do sprzedaży i czy każdy kwiat można wykorzystać w produkcji ciast?
Kwiaty wykorzystane jako jadalna dekoracja czy składnik potraw to zapewne innowacyjny pomysł. Zawsze jednak należy sprawdzić, czy nie są to toksyczne lub trujące rośliny. Na przykład kwiaty groszku jadalnego można spożywać, ale kwiaty groszku ozdobnego należy unikać, ponieważ są trujące. Przyda się również szczegółowa wiedza o danej roślinie – czy w całości jest jadalna, czy tylko jej niektóre części. Jaskrawym przykładem jest kwiat ogórecznika, który możemy spożywać, ale jego toksycznej łodygi zdecydowanie unikajmy. Tutaj dobrze jest sięgnąć po fachowe książki kulinarne (jak „Jadalne kwiaty” Małgorzaty Kalemby-Drożdż) lub przewodniki botaniczne.
Kwiaty w obrocie
Gdzie kupić kwiaty jadalne? Możliwości jest wiele, ale najbezpieczniej zaopatrywać się w firmach, które specjalizują się w produkcji i dystrybucji kwiatów dla gastronomii, mają potwierdzone certyfikaty gospodarstwa ekologicznego, ewentualnie samemu je wyhodować.
Świeże kwiaty, podobnie jak zioła, są sprzedawane niezapakowane, więc nie podlegają wymogom znakowania. Nie wymaga się też od producenta kwiatów zgłaszania o zamiarze wprowadzenia ich do obrotu, zatem nie podlegają one urzędowej kontroli przed wprowadzeniem do obrotu.
Zupełnie inaczej wygląda sprawa z wprowadzeniem do obrotu żywności wzbogaconej (czyli z dodatkiem witamin i/lub składników mineralnych lub innych składników, np. kwiaty), na której podkreślane są jej szczególne cechy przy użyciu oświadczeń żywieniowych i zdrowotnych. Przed ich wprowadzeniem do obrotu należy o tym fakcie powiadomić Główny Inspektorat Sanitarny (GIS). Składy zgłaszanych produktów są wówczas weryfikowane indywidualnie. Warto dodać, że prawo nie określa dozwolonych do użycia – czy to w żywności powszechnego spożycia, czy też w suplementach diety – składników roślinnych, a tym bardziej kwiatów, zatem kwestia stosowania kwiatów od strony prawnej jest nieuregulowana. Każdy skład wymaga indywidualnego podejścia.
Jeżeli cukiernia zamierza wprowadzić sezonowe ciasto z dodatkiem świeżych lub suszonych kwiatowych płatków (dostarczanych z pewnych źródeł), bez oświadczeń żywieniowych i zdrowotnych, nie musi tego faktu zgłaszać w GIS.
Kwiaty jako novel food?
Dopuszczając składnik roślinny do zastosowania w żywności, należy rozważyć kwestię historii jego stosowania w żywności, czyli kwestię nowej żywności (novel food). Nową żywnością jest żywność i jej składniki, które nie były stosowane w znacznym stopniu w celu żywienia ludzi w krajach członkowskich Unii Europejskiej przed 15 maja 1997 r. Jest to data umowna wejścia w życie Rozporządzenia nr 258/97 dotyczącego nowej żywności i nowych składników żywności. Zatem wprowadzający do obrotu powinien mieć dowody na to, czy dany składnik roślinny (kwiaty) był na terenie UE zwyczajowo spożywany przed 15 maja 1997 r. Jeśli nie można tego udowodnić, niezbędne jest przeprowadzenie postępowania określonego przepisami Rozporządzenia nr 258/97, czyli wydania zezwolenia przez Komisję Europejską.
Na stronie internetowej Komisji Europejskiej http://ec.europa.eu/food/food/biotechnology/novelfood/novel_food_catalogue_en.htm znajduje się katalog nowej żywności (Novel Food Catalogue), opracowany wspólnie przez wszystkie kraje członkowskie UE. Możemy w nim m.in. sprawdzić, czy dana roślina może być stosowana do żywności czy suplementów diety bądź leków. Na przykład kwiaty dzikiej róży (Rosa canina) dopuszczone są do stosowania w żywności.
Korzystając z innych źródeł – nieoficjalnych list składników roślinnych – wśród dopuszczonych do stosowania w żywności kwiatów można wymienić: stokrotkę, bez czarny, a także fiołek trójbarwny. Jeżeli dany kwiat nie jest wymieniony w katalogu novel food, można poszukiwać informacji w innych krajach członkowskich. Jeżeli bowiem roślina została dopuszczona do stosowania w innym kraju UE, to na podstawie zasady swobodnego przepływu towarów może być wprowadzona do obrotu na terenie naszego kraju.
Uwaga! Ta zasada nie dotyczy roślin/kwiatów spoza UE. Można też zasięgnąć opinii Instytutu Żywności i Żywienia lub Instytutu Roślin Zielarskich, lub innej placówki naukowo-badawczej.
Pamiętajmy o ogrodach
...I rozkoszujmy się nie tylko widokiem i aromatem świeżych kwiatów na rabatkach czy w wazonach, ale także na talerzach. Ich smak z pewnością wprowadzi urozmaicenie do monotonnej diety, stając się ucztą nie tylko dla ciała, ale i dla ducha... n
Wioletta Bogusz-Kaliś,
specjalista ds. bezpieczeństwa żywności