Trudno sobie wyobrazić Dni Rybnika bez udziału piekarzy, cukierników oraz Małej Akademii Mistrzostwa Zawodowego. 14 czerwca br. rybnicki Rynek zamienił się w plac rywalizacji między 4 zespołami młodych ludzi, gdzie liczyła się dobra zabawa i pasja...
W plenerowym konkursie o statuetkę Prezydenta Miasta Rybnika spotkali się najzdolniejsi adepci Małej Akademii z okręgu rybnickiego, których popisy mogliśmy niedawno podziwiać podczas Zespołowych Mistrzostw Młodych Cukierników i Piekarzy rozgrywanych na targach branżowych SweetTARG w Katowicach.
W namiocie rozstawionym w centralnej części Rynku spotkały się cztery zespoły reprezentujące:
Zasadniczą Szkołę Zawodową w Rybniku (oraz zakład cukierniczo-piekarski Wysłucha),
Zespół Szkół nr 1 w Żorach,
Ochotniczy Hufiec Pracy oddział w Rybniku
oraz zespół w barwach Małej Akademii Mistrzostwa Zawodowego.
Przez cztery godziny na obleganych przez publiczność stoiskach powstawały cukiernicze i piekarskie dzieła sztuki: kompozycja kobiecych tortów w kształcie kapelusza, torebki oraz pantofelków, wykonana z biszkoptu i masy cukrowej oryginalnych rozmiarów gitara basowa, kolekcja chlebów zdobnych, których dekoracja nawiązywała do tematyki Rybnika, kwiatowa instalacja z karmelu z abstrakcyjnymi dodatkami. Konkursowe zmagania przez cały czas czujnie obserwowali jurorzy wywodzący się ze środowiska członków Cechu Rzemiosł Różnych w Rybniku.
Wyrównany wysoki poziom prac oraz kreatywność i zaangażowanie uczestników konkursu nie pozwoliły komisji wyłonić kolejnych miejsc, dlatego postanowiono przyznać cztery równoważne wyróżnienia. Statuetka Prezydenta Miasta powędrowała jednak do zespołu Teresy Trzaskalik i Małgorzaty Samel reprezentujących MAMZ, które podjęły się niełatwiej pracy w karmelu. Ich karmelowa kompozycja wzbudziła też najwięcej emocji i zainteresowania publiczności, więc ostateczny werdykt był jak najbardziej uzasadniony.
Zamykająca trzeci sezon działalności MAMZ plenerowa impreza możliwa była do zrealizowania dzięki pomocy Urzędu Miasta Rybnika oraz firm: Savpol, Baker Polska i Food Colours.
autor: Szymon Konkol