autor: Konrad Stanaszek z klasy III o profilu technik żywienia i usług gastronomicznych z ZS im. Wincentego Witosa w Suchej Beskidzkiej
nauczyciel prowadzący: Krzysztof Maciejowski
Receptura
Składniki
50 dag mąki
25 dag utartej marchwi
25 dag cukru
12,5 dag masła
3 jaja
2 dag drożdży
sól
1 opakowanie cukru waniliowego
2 dag adwokatu
Wykonanie
Rozpuścić drożdże w pół szklanki wody, włożyć utartą marchew, wsypać szklankę mąki, jaja i po wymieszaniu pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Gdy ciasto podrośnie, dodać resztę mąki, cukier, adwokat, cukier waniliowy, stopione masło i dokładnie wyrobić. Przełożyć ciasto do formy wysmarowanej tłuszczem, napełniając ją do połowy wysokości. Gdy wyrośnie piec około godziny w gorącym piekarniku.