uczeń: Paulina Krupa
ZS im. W. Witosa w Suchej Beskidzkiej
Biszkopt: 2x
6 jaj
4 łyżki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
6 łyżek cukru
Przygotować brytfanki w kształcie koła, wyłożyć papierem do pieczenia. Ubić białka, dodać cukru kryształu .Do żółtek dodać trochę piany utrwalonej cukrem i lekko wymieszać. Następnie dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia . Piec w temperaturze 180o.
Budyń
1 litr mleka
6 jaj [4 całe i 2 żółtka]
1 cukier waniliowy
1 szklanka cukru kryształu
6 łyżek mąki pszennej
6 łyżek mąki ziemniaczanej
200g śmietany 30%
Sposób wykonania
0,5 l mleka zagotować
0,5 l zimnego dodać do niego cukier , jaja cukier waniliowy . Zawiesinę wlać do gotującego się mleka . Zagotować. Ugotowany budyn przelać do miski i posypać cukrem waniliowy.
Masa budyniowa
1 kostka masła
1 kostka margaryny
przygotowany wcześniej budyń
50g czekolady
50g orzechy laskowe
2 łyżki capucino
Sposób wykonania
1 kostka masła i margaryny napowietrzyć.
Dodać dobrze wystudzony budyń i spirytusu ok 50 mililitrów i zmiksować.
Dodać ubitej śmietany i całość wymieszać.
Masę dzielimy na 3 części: do 1. dodajemy czekolady, do 2. capucino, a do 3. starte orzechy.
Rozkrój ciasta
2 biszkopt przekrajamy na 2 części. 1 masa orzechowa, 2 kapuczino. górę biszkoptu smarujemy masą czekoladowa . 1 biszkopt przekrajamy tak jak na rysunku dekoracja do własnego pomysł.
Smacznego !!