uczeń: Barbara Maślonka
ZS im. W. Witosa w Suchej Beskidzkiej
Składniki :
Biszkopt
5 jajek
6 łyżek gorącej wody
15 dkg cukru pudru
10 dkg maki migdałowej
Żółtka oddzielamy od białek, posypujemy cukrem i dajemy 6 łyżek gorącej wody. Miksujemy na krem. Do ciasta dodajemy małymi porcjami przesianą mąkę, delikatnie mieszając łyżką drewnianą.
Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli i delikatnie mieszamy z ciastem. Całość wykładamy na dużą prostokątną blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wyrównujemy powierzchnię za pomocą szpatułki.
Pieczemy ok. 20 minut w temp. 180°C. Zaraz po upieczeniu przekładamy na delikatnie posypaną cukrem pudrem ściereczką.
Powierzchnię ciasta również delikatnie posypujemy cukrem pudrem i wraz ze ściereczką rolujemy ciasto. Odkładamy do przestudzenia.
Masa truskawkowa:
350-400ml śmietany kremówki
10 dkg cukru pudru
85 ml wrzącej wody
1 łyżka żelatyny
45 dkg truskawek
Truskawki zmiksować, Śmietanę z dodatkiem cukru pudru ubić na sztywno. Żelatynę rozpuścić we wrzącej wodzie i wystudzić . Do ubitej śmietany dodajemy mus z truskawek i letnią żelatynę całość delikatnie mieszamy. Masę odstawiamy do stężenia
Wykończenie:
Na wystudzone ciasto przekładamy masę na grubość ok 2 cm, można dodać kawałki galaretki i zwijamy w rulon. Odstawiamy do lodówki i chłodzimy
nauczyciel: Krzysztof Maciejowski