Autor: Patrycja Wrzodek, klasa 3 TGA, ZS im. W. Witosa w Suchej Beskidzkiej
Nauczyciel: Krzysztof Maciejowski
Receptura
Ciasto
3 żółtka
15 dag cukru pudru
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1 cukier waniliowy
25 dag mąki
20 dag margaryny
Żółtka, cukier, cukier waniliowy i margarynę należy zmiksować na puszystą masę. Następnie dodać mąkę, proszek do pieczenia. Miksować aż do powstania gęstej puszystej masy. Ciasto nałożyć na 2 blachy, wcześniej wyłożone papierem do pieczenia.
Beza
3 białka
30 dag cukru
2 paczki płatków migdałowych
1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej
Białka ubić na sztywno, dodać cukier cały czas ubijając. Na koniec dodać mąkę. Pianę rozłożyć na ciasto i posypać płatkami.
Upiec na złoty kolor w 170°C. Piec nie dłużej niż 25 min.
Masa
0,5 l śmietany kremówki 30 %
2 serki mascarpone
6 łyżek cukru pudru
5 g żelatyny rozpuszczonej, upłynnionej
Śmietanę chwilkę ubijać następnie dodać cukier puder dalej ubijać. Na koniec dodać serki i wymieszać.
Masa agrestowa
2 galaretki agrestowe
Kompot z agrestu
Galaretki rozpuścić w 1 l kompotu z agrestu. Czekać jak zacznie tężeć. Następnie dodać odcedzony agrest.
Wykończenie
Ciasto z bezą i płatkami migdałowymi
Masa śmietankowa
Masa agrestowa
Masa śmietankowa
Ciasto z bezą i płatkami migdałowymi