Kto piecze najlepszy chleb na świecie? I kto robi najwyborniejsze słodkości? To Jochen Baier z Niemiec oraz Salvador Pla Petit z Hiszpanii - UIBC wybrała najlepszego piekarza i cukiernika 2018 roku.
Podobne artykuły
Drożdże to życie!Dzień Piekarza i CukiernikaListopadowy Mistrz Branży - dla głodnych wiedzy i inspiracjiJak co roku UIBC, czyli Międzynarodowy Związek Piekarzy i Cukierników wybrał najlepszego piekarza oraz cukiernika. Prezydium UIBC dokonało tego wyboru po ocenie 7 kandydatów z Niemiec, Islandii, Hiszpanii, Szwecji i Tajwanu, na podstawie ich osiągnięć w zakresie kariery zawodowej, publikacji, sukcesów w konkursach, działań marketingowych i działań innowacyjnych w branży piekarskiej i cukierniczej. Ostatecznie zaszczytny tytuł Najlepszego Piekarza Roku przypadł Jochenowi Baier z Niemiec, natomiast Najlepszym Cukiernikiem świata został wybrany Salvador Pla Petit z Hiszpanii.
To był bardzo trudny wybór, ponieważ wszyscy kandydaci mieli doskonałe kwalifikacje - powiedział prezes UIBC, Antonio ARIAS. - Wybór najlepszych spośród tak świetnych profesjonalistów nie jest łatwym zadaniem i gratulujemy wszystkim kandydatom wspaniałej pracy, którą wykonują, oraz branży piekarskiej i cukierniczej.
45-letni Baier z Herrenbergu pod Stuttgartem znany jest szerszej publiczności z programu telewizyjnego Germany’s Best Baker, gdzie występuje w roli jurora. Ponadto reprezentuje niemiecką branże piekarniczą jako ekspert w gazetach codziennych i środkach masowego przekazu. Baier otworzył swoją nowoczesną piekarnię w 2016 roku, gdzie na 1600 metrach kwadratowych, piecze produkty, które dostarcza do swoich dwóch sklepów, ale także do sklepów z zdrową żywnością i znanych restauracji.
Pochodzący z Walencji Pla Petit, mistrz cukiernictwa, jest członkiem Cechu Piekarzy i Cukierników Walencji, a także właścicielem piekarni i cukierni Monpla w Walencji, założonej w 1972 roku. Specjalizuje się w tworzeniu ciast i deserów butikowych, specjalistycznego pieczywa oraz czekoladek. - Na poziomie osobistym to było jak umieszczenie wisienki na idealnym cieście. To najszczęśliwszy moment w moim życiu po narodzinach mojej córki - powiedział po usłyszeniu werdyktu.
Zwycięzcy otrzymają nagrody podczas Kongresu UIBC 2018 na targach Iba w Monachium. Stworzą też specjalną recepturę chleba UIBC oraz deser na uroczystą kolację, podczas której otrzymają należne im honory. Ich misją w roku 2019 będzie promowanie zawodu piekarza i cukiernika. A także pracy UIBC podczas publicznych wydarzeń i działań na całym świecie.
źródło: https://www.worldbakersconfectioners.org