...

Szanowny Użytkowniku

25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Poniżej znajdują się informacje dotyczące przetwarzania danych osobowych w Portalu MistrzBranzy.pl

  1. Administratorem Danych jest „Grupa 69” s.c. z siedzibą w Katowicach, ul. Klimczoka 9, 40-857 Katowice
  2. W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Administratorem pod adresem e-mail: dane@mistrzbranzy.pl
  3. Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
  4. Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
  5. Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
  6. Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
  7. Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
  8. Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
  9. Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
  10. Administrator informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.

Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności.

dodano , Redakcja AK, materiał promocyjny

Najlepsze kołocze są w Piekarni H. Pierchały

Taki był werdykt publiczności, która 14 czerwca br. pojawiła się na rybnickim Rynku, skosztowała wypieków 12 różnych producentów i zagłosowała w konkursie na "Najlepszy konsek kołocza". Impreza uświetniła piątkowy program VI Dni Rybnika.

Cech Rzemiosł oraz Małej i Średniej Przedsiębiorczości w Rybniku po raz kolejny wpadł na pomysł zorganizowania konkursu, w którym jedynym kryterium oceny jest smak. W ubiegłym roku oceniano śląski chleb (czytaj TUTAJ), tym razem pod ocenę wzięto tradycyjne śląskie ciasto: kołocz.

Do końca maja br. przyjmowano zgłoszenia od lokalnych cukierników i piekarzy. Wyzwanie przyjęło 12 firm zrzeszonych w rybnickim Cechu i nie tylko, tj. o dwa więcej niż w roku poprzednim. Konkurs, wbrew pozorom, nie jest wcale łatwy rzemieślnicy musieli liczyć się z jurorem o wielu obliczach, różnych upodobaniach i oczekiwaniach, czyli z kapryśną publicznością.

Przez żołądek do serca

Od godz. 10.00 uśmiechnięte Panie z rybnickiego Cechu już częstowały pierwszych smakoszy śląskich przysmaków.

Zgodnie z zasadami konkursu wszystkie wypieki były anonimowe, a ich jedynym identyfikatorem był numer. Do czasu rozstrzygnięcia rybniczanie nie wiedzieli, które firmy startują ani na które firmy głosują! Liczył się jedynie smak kołocza, który w ten sposób pracował na głosy danej piekarni/cukierni. Nad sprawną degustacją i poprawnością głosowania czuwały Panie z Cechu, ubrane w odświętne ludowe stroje.

fot. L. Tyl, rybnik.eu

Najlepsza trójka: Pierchała, Kristof i Pośpiech

O godzinie 14.00, po przeliczeniu głosów, ogłoszono zwycięzców. Jak się okazało, najwięcej sympatii zdobył kołocz numer 2, który był przypisany do piekarni Henryka Pierchały. Warto nadmienić, że w ubiegłym roku wypieki z tego pieca wygrały konkurs o Sznitę Chleba.

Obok Henryka Pierchały, drugie miejsce zajęła Emila Kristof z Boguszowic, a tuż za nią uplasowała się Firma Rodzinna Pośpiech.

Numery  kto się pod nimi krył?

Dziś można zdradzić, które piekarnie i cukiernie wzięły udział w konkursie dla konsumenta i pod jakimi numerami były ukryte. Oto one:

1 ‒ Piekarnia Pośpiech Amalia, ul. Wolna 19, 44-203 Rybnik

2 ‒ E.H.I Pierchała s.c. Pierchała Henryk, ul. Gen. Hallera 25, 44-200 Rybnik

3 ‒ Cukiernia Renata Wójcik, ul. Wierzbowa 53, 44-217 Rybnik 

4 ‒ Piekarnia, Cukiernia Bernard Orlik, ul. Żorska 8, 44-266 Świerklany

5 ‒ Piekarnia Czesław Wałach, ul. Ks. Pojdy 12, 44-213 Książenice

6 ‒ Piekarnia, Cukiernia Emila Kristof, ul. Czwartaków 8, 44-200 Rybnik 

7 ‒ Cukiernia Król Jerzy Król, ul. Rajska 2a, 44-251 Rybnik 

8 ‒ Piekarnia i Cukiernia Krystian Gonsior, ul. Reja 7, 44-200 Rybnik

9 ‒ Cukiernia Konkol Lesław, ul. Miejska 2, 44-200 Rybnik

10 ‒ Cukiernia Komor Teresa, ul. Rybnicka 11a, 44-293 Gaszowice  

11 ‒ Piekarnia, Cukiernia Weirauch Karol, ul. Sikorskiego 2, 44-213 Rybnik

12 ‒ Wysłucha Albin, Zakład Piekarniczo-Cukierniczy, ul. Rybnicka 35, 44-207 Rybnik

Wszystkim uczestnikom konkursu, a zwłaszcza zwycięzcom, składamy nasze gratulacje! Liczymy, że w kolejnej edycji lista zgłoszeń do konkursu zyska nowych uczestników. Z jakim produktem przyjdzie rywalizować o względy konsumentów w 2014 r.? Tego jeszcze nie wiadomo, choć rybnicki Cech już coś szykuje.

Redakcja "Mistrza Branży" serdecznie dziękuje Pani Sabinie Gaszce, dyrektor Cechu Rzemiosł oraz Małej i Średniej Przedsiębiorczości w Rybniku, za nadesłane informacje i zdjęcia!

 

Bieżące wydanie czasopisma

Czym wyróżnia się marcepan królewiecki? Czy rzemieślnicza piekarnia to najpewniejszy biznes? Dla kogo mleko A2? Jak powstają zefirki?

  • Wykup prenumeratę
  • Wspieraj twórczość

  • Zobacz więcej
    Bieżący numer

    Polecamy przeczytać

    Aktualny numer Mistrza Branży, zobacz online lub pobierz PDF >>

    Mistrz Branży

    Maszyny i urządzenia do produkcji