Taki był werdykt publiczności, która 14 czerwca br. pojawiła się na rybnickim Rynku, skosztowała wypieków 12 różnych producentów i zagłosowała w konkursie na "Najlepszy konsek kołocza". Impreza uświetniła piątkowy program VI Dni Rybnika.
Cech Rzemiosł oraz Małej i Średniej Przedsiębiorczości w Rybniku po raz kolejny wpadł na pomysł zorganizowania konkursu, w którym jedynym kryterium oceny jest smak. W ubiegłym roku oceniano śląski chleb (czytaj TUTAJ), tym razem pod ocenę wzięto tradycyjne śląskie ciasto: kołocz.
Do końca maja br. przyjmowano zgłoszenia od lokalnych cukierników i piekarzy. Wyzwanie przyjęło 12 firm zrzeszonych w rybnickim Cechu i nie tylko, tj. o dwa więcej niż w roku poprzednim. Konkurs, wbrew pozorom, nie jest wcale łatwy ‒ rzemieślnicy musieli liczyć się z jurorem o wielu obliczach, różnych upodobaniach i oczekiwaniach, czyli z kapryśną publicznością.
Przez żołądek do serca
Od godz. 10.00 uśmiechnięte Panie z rybnickiego Cechu już częstowały pierwszych smakoszy śląskich przysmaków.
Zgodnie z zasadami konkursu wszystkie wypieki były anonimowe, a ich jedynym identyfikatorem był numer. Do czasu rozstrzygnięcia rybniczanie nie wiedzieli, które firmy startują ani na które firmy głosują! Liczył się jedynie smak kołocza, który w ten sposób pracował na głosy danej piekarni/cukierni. Nad sprawną degustacją i poprawnością głosowania czuwały Panie z Cechu, ubrane w odświętne ludowe stroje.
Najlepsza trójka: Pierchała, Kristof i Pośpiech
O godzinie 14.00, po przeliczeniu głosów, ogłoszono zwycięzców. Jak się okazało, najwięcej sympatii zdobył kołocz numer 2, który był przypisany do piekarni Henryka Pierchały. Warto nadmienić, że w ubiegłym roku wypieki z tego pieca wygrały konkurs o Sznitę Chleba.
Obok Henryka Pierchały, drugie miejsce zajęła Emila Kristof z Boguszowic, a tuż za nią uplasowała się Firma Rodzinna Pośpiech.
Numery ‒ kto się pod nimi krył?
Dziś można zdradzić, które piekarnie i cukiernie wzięły udział w konkursie dla konsumenta i pod jakimi numerami były ukryte. Oto one:
1 ‒ Piekarnia Pośpiech Amalia, ul. Wolna 19, 44-203 Rybnik
2 ‒ E.H.I Pierchała s.c. Pierchała Henryk, ul. Gen. Hallera 25, 44-200 Rybnik
3 ‒ Cukiernia Renata Wójcik, ul. Wierzbowa 53, 44-217 Rybnik
4 ‒ Piekarnia, Cukiernia Bernard Orlik, ul. Żorska 8, 44-266 Świerklany
5 ‒ Piekarnia Czesław Wałach, ul. Ks. Pojdy 12, 44-213 Książenice
6 ‒ Piekarnia, Cukiernia Emila Kristof, ul. Czwartaków 8, 44-200 Rybnik
7 ‒ Cukiernia Król Jerzy Król, ul. Rajska 2a, 44-251 Rybnik
8 ‒ Piekarnia i Cukiernia Krystian Gonsior, ul. Reja 7, 44-200 Rybnik
9 ‒ Cukiernia Konkol Lesław, ul. Miejska 2, 44-200 Rybnik
10 ‒ Cukiernia Komor Teresa, ul. Rybnicka 11a, 44-293 Gaszowice
11 ‒ Piekarnia, Cukiernia Weirauch Karol, ul. Sikorskiego 2, 44-213 Rybnik
12 ‒ Wysłucha Albin, Zakład Piekarniczo-Cukierniczy, ul. Rybnicka 35, 44-207 Rybnik
Wszystkim uczestnikom konkursu, a zwłaszcza zwycięzcom, składamy nasze gratulacje! Liczymy, że w kolejnej edycji lista zgłoszeń do konkursu zyska nowych uczestników. Z jakim produktem przyjdzie rywalizować o względy konsumentów w 2014 r.? Tego jeszcze nie wiadomo, choć rybnicki Cech już coś szykuje.
Redakcja "Mistrza Branży" serdecznie dziękuje Pani Sabinie Gaszce, dyrektor Cechu Rzemiosł oraz Małej i Średniej Przedsiębiorczości w Rybniku, za nadesłane informacje i zdjęcia!