...

Szanowny Użytkowniku

25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Poniżej znajdują się informacje dotyczące przetwarzania danych osobowych w Portalu MistrzBranzy.pl

  1. Administratorem Danych jest „Grupa 69” s.c. z siedzibą w Katowicach, ul. Klimczoka 9, 40-857 Katowice
  2. W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Administratorem pod adresem e-mail: dane@mistrzbranzy.pl
  3. Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
  4. Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
  5. Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
  6. Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
  7. Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
  8. Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
  9. Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
  10. Administrator informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.

Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności.

dodano , Redakcja AK, materiał promocyjny

Odszedł człowiek legenda - Tadeusz Kałasa

4 czerwca br. pożegnaliśmy Tadeusza Kałasa - nestora polskiego, a zwłaszcza warszawskiego piekarstwa, wieloletniego Starszego Cechu Piekarzy w Warszawie, członka honorowego SRP RP, posła na Sejm. Miał 94 lata. Jakim był człowiekiem, co zrobił i czym się zasłużył dla piekarstwa?

Dziś Cech Piekarzy w Warszawie, który tyle mu zawdzięcza, tak wspomina człowieka legendę:

Z końcem lat 40. ubiegłego wieku Tadeusz Kałas przejął od rodziców prowadzenie piekarni przy ul. Racławickiej w Warszawie. Był czynnym uczestnikiem wszelkich zawirowań politycznych i gospodarczych, jakim poddawane było w tych czasach rzemiosło, łącznie z przymusowym przejęciem przez ówczesne władze jego rodzinnej firmy. Nie odszedł z pracy w piekarstwie. Los oszczędził mu bycia 'Kierownikiem" we własnym zakładzie. Pracował w działach technologii i kontroli, gdzie przekazywał swoją ogromną wiedzę innym piekarzom.

Był organizatorem pierwszego po wojnie Cechu piekarzy, a następnie - po reorganizacji rzemiosła - przewodniczącym Komisji Piekarskiej przy Cechu Rzemiosł Spożywczych. Po odzyskaniu własnej piekarni opracował i wdrożył produkcję słynnych na całą Warszawę bułek, tzw. Kałasówek, gdzie w sklepie przy nowej piekarni "Na Polnej" ustawiały się po nie kilometrowe kolejki. Z ramienia Związku Rzemiosła Polskiego, gdzie był aktywnym działaczem, uczestniczył w pracach "sławetnej" Komisji Branżowej, w której toczył niezliczone boje z piekarstwem państwowym o przydziały mąki i innych akcesoriów potrzebnych do produkcji i dystrybucji pieczywa.Był pomysłodawcą i twórcą Cechu Piekarzy w Warszawie w obecnym jego kształcie, a także jego pierwszym Starszym. Położył ogromne zasługi w organizację i powołanie Stowarzyszenia Rzemieślników Piekarstwa RP. Był pomysłodawcą i założycielem tej ogólnopolskiej organizacji branżowej. Za zasługi dla Stowarzyszenia otrzymał tytuł Członka Honorowego. Od 1968 r. był członkiem i potem przewodniczącym Komisji Egzaminacyjnej w zawodzie piekarz przy Izbie Rzemieślniczej w Warszawie. Przez trzy kolejne kadencje był posłem na Sejm z ramienia organizacji rzemieślniczych. Członek Stronnictwa Demokratycznego od 1948 r. Przez wszystkie lata swojej działalności walczył i zabiegał o interesy rzemiosła, w szczególności piekarstwa.

O czym najchętniej wspominał? Jak każdy rodowity warszawiak rocznik '17, wspominał o pieczeniu chleba z narażeniem życia. Dzieleniu się nim z najbardziej potrzebującymi. O gehennie Powstania Warszawskiego, którego był czynnym uczestnikiem, nie tylko przy wypiekaniu chleba. Uruchamianiu na nowo piekarni w wypalonym przez działania powstańcze budynku, by doczekać czasów, kiedy z godziny na godzinę został z niej wraz z rodziną wyrzuconym przez władze Wolnej Polski. O życiu tego człowieka, piekarza i społecznika można by napisać książkę.

Msza św. żałobna odbędzie się we wtorek 12 czerwca 2012 r. o godz. 11.00 w kościele pw. św. Michała Archanioła, przy ul. Puławskiej 95 w Warszawie (u zbiegu ulic Dolnej, Puławskiej i Odyńca). Po mszy św. nastąpi odprowadzenie na Cmentarz Bródnowski do rodzinnego grobu.

 ***

ROZMOWA Z TADEUSZEM KAŁASĄ z 15 maja 2008 r., w której przedstawił obraz Powstania w Warszawie, na Mokotowie, od zupełnie innej, nieznanej strony.

Zdjęcie: Archiwum Historii Mówionej Muzeum Powstania Warszawskiego

Bieżące wydanie czasopisma

Czym wyróżnia się marcepan królewiecki? Czy rzemieślnicza piekarnia to najpewniejszy biznes? Dla kogo mleko A2? Jak powstają zefirki?

  • Wykup prenumeratę
  • Wspieraj twórczość

  • Zobacz więcej
    Bieżący numer

    Polecamy przeczytać

    Aktualny numer Mistrza Branży, zobacz online lub pobierz PDF >>

    Mistrz Branży

    Maszyny i urządzenia do produkcji