4 czerwca 2013 r. w wieku 74 lat odszedł prof. dr hab. Zygmunt Ambroziak – człowiek, który przyczynił się do rozwoju oraz unowocześnienia polskiej branży piekarsko-cukierniczej. Ceremonia pogrzebowa odbędzie się 10 czerwca br. o godzinie 14.30 w kościele pw. św. Karola Boromeusza na Powązkach w Warszawie.
Prof. dr hab. Zygmunt Ambroziak ukończył Wydział Technologii Żywności SGGW w Warszawie oraz Moskiewski Instytut Przemysłu Spożywczego. Studia podoktoranckie odbył w Amerykańskim Instytucie Piekarstwa.
Przez wiele lat pełnił funkcję dyrektora Zakładu Badawczego Przemysłu Piekarskiego. W 1995 r. otrzymał prestiżową nagrodą niemieckiej Fundacji Eberharda Paecha za wybitne osiągnięcia naukowe w obszarze technologii piekarskich i udane wysiłki na rzecz poprawy jakości pieczywa w Polsce. W 2001 r. Międzynarodowe Stowarzyszenia Nauki i Technologii Zbóż (International Association for Cereal Science and Technology) przyznało mu najwyższą swoją nagrodą – Medal Fredricha Schweitzera.
W swoim dorobku profesor Zygmunt Ambroziak ma liczne publikacje. Jest autorem i współautorem ponad 200 artykułów i książek, w tym cyklu książek z zakresu technologii piekarstwa i ciastkarstwa oraz na temat zabezpieczenia zdrowotnego w produkcji piekarsko-ciastkarskiej.
10 czerwca br. w kościele pw. św. Karola Boromeusza na Powązkach w Warszawie (ul. Powązkowska 14) odbędzie się ceremonia pogrzebowa.