Autor: Credin
Artukuł pochodzi z marcowego wydania magazynu Mistrz Branży
Zamów numery archiwalne w wersji PDF: prenumerata@MistrzBranzy.pl |
Ciasto stanowi ciekawą i bardziej korzystną w kalkulacji alternatywę drożdżówki.
"Cozonac Lemon" 10% może naturalnie konkurować z włoską babką Panettone.
Propozycja receptury:
200 g Cozonac Lemon 10%
2000 g Mąka pszenna T550
400 g Cukier
160 g Drożdże
160 g Margaryna
900-1000 g Woda
----------------------------------------
3920 g Razem
Metoda:
Wymieszać wszystkie składniki razem. Mieszać 4 minuty na wolnych obrotach i 6 minut na szybkich obrotach (w ostatnich trzech minutach dodać margarynę).
Temperatura ciasta: 27-30°C
Fermentacja wstępna: 15-20 min.
Kęsy ciasta o wadze 250 g wałkujemy do wymiaru ok. 18x30 cm. Na tak przygotowanym cieście rozprowadzamy wcześniej przygotowane nadzienie makowe (ok. 100 g.) Następnie zaplatamy instrukcji obok i umieszczamy w formie kolorowej do ciasta Cozonac (wzór kwiatowy) Następnie dekorujemy masą jajową.
Fermentacja końcowa: 45-60 min (32-35°C / 70%)
Temp. i czas pieczenia: 175-180°C / 30-35 min. (bez pary)
Nadzienie Makowe
640 g Nadzienie Makowe
640 g Woda ciepła
120 g Okruchy cukiernicze
----------------------------------------
1400 g Razem
Metoda:
Wymieszać wszystkie składniki razem.