autor: Adrianna Podkościelna uczennica kl III ZSZ - ZPEW w Lwówku Śląskim
Artukuł pochodzi z marcowego wydania magazynu Mistrz Branży
Zamów numery archiwalne w wersji PDF: prenumerata@MistrzBranzy.pl |
Składniki:
600 g mąki pszennej typ 450
300 g margaryny lub masła
1 jajko
4 żółtka
160 g cukru pudru
1 plaska łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
70 g jagód (mogą być mrożone)
2 galaretki w proszku
Sposób wykonania:
Z podanych składników dość szybko zagnieść ciasto i wstawić do leżakowania w lodówce na ok. 40-60 min. Po wyjęciu rozwałkować i przenieść do formy wyłożonej papierem pergaminowym. Piec w temp. ok. 200°C przez ok. 25 minut.
Po wypieczeniu i ostudzeniu ciasta, wyłożyć je jagodami i zalać tężejącą zimną galaretką.
Zaplanować dekorację stosownie do okoliczności.