autor: Kamil Zdziebłowski uczeń Zasadniczej Szkoły Zawodowej w Zabrzu
Artukuł pochodzi z marcowego wydania magazynu Mistrz Branży
Zamów numery archiwalne w wersji PDF: prenumerata@MistrzBranzy.pl |
Receptura:
Spod biszkoptowy:
3 jajka
100 g mąki
100 g cukru
Masa budyniowa do przełożenia:
200 g masła
350 ml mleka
budyń śmietankowy
20 g cukru pudru
Dekoracja:
masa cukrowa (biała i zielona)
biała czekolada do dekoracji
ciemna czekolada do dekoracji
barwniki spożywcze (żółty, pomarańczowy, zielony)
sylikonowe formy jajek w 2 rozmiarach
folia
Sposób przygotowania:
Spod biszkoptowy (wykonany metodą na ciepło):
Jaja ubić z cukrem, następnie wymieszać z mąką.
Masa:
Budyń ugotować na mleku, ostudzić. Masło utrzeć z cukrem pudrem, zimny budyń połączyć z masłem.
Wykonanie:
Spód biszkoptowy przekroić na 3 części, przełożyć i obsmarować masą budyniową. Pokryć tort masą cukrową (białą). Na bokach tortu pomalować własnoręcznie żonkile barwnikami spożywczymi, dodać zielona trawę. Białą czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej zrobić z niej spiralki za pomocą folii i grzebyka, natomiast z ciemnej czekolady odlać jajka za pomocą form sylikonowych. Na dolnym rancie robimy warkoczyk z białej czekolady. Na wierzchu tortu zielonym barwnikiem pomazać zakola, z zielonej masy cukrowej zrobić trawkę za pomocą sitka. Układamy gotowe spiralki, trawkę i jajka.