Podejmij świadomą decyzję. Przeczytaj zanim zdecydujesz! Bijące ciepłem „serce” każdej pracowni to z pewnością piec cukierniczy, w którym wypiekanie są francuzy, kruche, bezy itd. Dobry piec przez najbliższe kilkanaście lat będzie ciężko pracować na nasz sukces!
Podobne artykuły
Wypiek sklepowy klasy premiumCo nowego w technologii wypieku sklepowego?Świetny chleb pochodzi z równie dobrego piecaNie należy bagatelizować tej kwestii. Nie tylko receptura i człowiek, który uczestniczy w procesie produkcyjnym, są istotne. Finalnie produkt ląduje w piecu i właśnie to urządzenie ma „ostatnie słowo”.
Jesteśmy światowym liderem w produkcji pieców cukierniczo-piekarniczych Wiesheu. Właśnie dlatego postanowiliśmy wypowiedzieć się w tym temacie. Chcemy na przykładzie naszej oferty opowiedzieć o możliwościach/ opcjach, z którymi najprawdopodobniej spotkacie się u większości producentów oferujących profesjonalne piece cukiernicze. Uważamy, że warto, abyście o nich wiedzieli przed podjęciem decyzji! Jako inwestor masz dwie drogi wyboru, jeśli chodzi o technologię wypieku.
Oto pierwsza, czyli piec cukierniczy posiadający jeden lub więcej wentylatorów wprowadzających wymuszony obieg gorącego powietrza w komorze wypieku. Jeden lub dwa wiatraki odpowiedzialne są za ruch gorącego powietrza w komorze pieczenia. Siła pracy wiatraka jest regulowana, możesz ją dostosować indywidualnie, oddzielnie dla każdego programu wypiekowego. Im więcej poziomów regulacji wiatraka, tym lepiej dla Ciebie, bo w precyzyjny sposób możesz dobrać idealne parametry wypieku.
U nas to 8 poziomów, już na 3 możesz liczyć na idealny wypiek makaroników, które są produktem dość wrażliwym na cyrkulację gorącego powietrza. Wybór wielkości pieca jest podyktowany liczbą prowadnic na blachy piekarnicze w stelażu znajdującym się w komorze wypieku. W naszej ofercie mamy do wyboru piec na 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11 lub 12 blach, więc każdy znajdzie dla siebie odpowiedni rozmiar. Liczba blach jest uzależniona nie tylko od wielkości komory! Wpływ na to ma również odległość pomiędzy prowadnicami, na pewno należy to przemyśleć przez zakupem. Odległości są dwie do wyboru: 80 mm i 100 mm. Warto przeanalizować, jakie produkty będą wypiekane (ich wysokość) i wybrać odpowiedni stelaż z prowadnicami na blachy.
Sztuczna inteligencja w piecu cukierniczym? W urządzeniach marki Wiesheu mamy tego typu system – to IBC (Inteligence Baking Control), czyli technologia, która rozpoznaje wielkość załadunku, po czym dobiera czas i temperaturę wypieku tak, aby zarówno pojedyncza blacha, jak i 10 blach wypiekało się równie dobrze! Mycie urządzenia jest opcją dodatkowo płatną, ale opłaca się w to zainwestować. Nie warto powierzać tego zadania personelowi (mycie ręczne), szkoda na to czasu, lepiej aby wykorzystano go na produkcję lub inne ważniejsze czynności, gdzie praca ludzkich rąk jest bardziej efektywna. Piec zrobi to dokładniej, szybciej i taniej.
O tym, że taki piec posiada programy wypiekowe oraz tzw. autostarty, można też opowiedzieć więcej, w sensie, jaki pozytywny wpływ ma to na ergonomię i łatwość obsługi, ale wydaje się to już oczywiste w obecnych czasach Pod piecem może stać podstawa z prowadnicami na blachy lub garownia, choć ta rzadziej pojawia się w cukierniach. Nad takim piecem możemy posiadać okap kondensacyjny, który rozwiązuje kwestie koniecznego wyposażenia pracowni w okap.
Drugą opcją jest piec hertowy czyli inaczej wsadowy, który nie posiada sytemu wymuszającego cyrkulację powietrza (wiatrak). W tym przypadku wypiekamy na kamieniach hertowych, możemy regulować temperaturę pod i nad kamieniem. Zazwyczaj wypiek trwa ciut dłużej, porównując z piecem posiadającym wiatrak, ale… To styl bardziej rzemieślniczy, więc warto te kilka minut dłużej poczekać. Efekty wypiekowe są inne niż w piecu z wentylatorem. Nie można powiedzieć, że lepsze czy gorsze – po prostu inne i najlepiej samemu to ocenić. Jak ocenić efekt wypiekowy swojego produktu, skoro jeszcze nie mam pieca? Taka opcja jest dostępna u nas, ponieważ posiadamy show room, w którym takie testy są możliwe do przeprowadzenia. W sumie posiadamy aż dwa, ale tylko w jednym można przeprowadzić testy – mieści się on w Warszawie. Nasz drugi show room jest w wersji online pod adresem www.wirtualnyswiatwiesheu.pl – zapraszamy serdecznie do jego odwiedzenia!
Piece wsadowe są również nazywane modułowymi, ponieważ taka stacja cukiernicza składa się z modułów. Każdy to odpowiednio miejsce dla 1, 2 lub 4 blach w rozmiarze 600x400. Każdy moduł jest oddzielnie zasilany, więc każdy potrzebuje oddzielnego gniazda przyłączeniowego (400 V). Piece modułowe posiadają opcjonalne zaparowanie. Co to oznacza? Jeśli planujesz wypiekać asortyment cukierniczy, który nie potrzebuje zaparowania w trakcie wypieku, to po co masz za to płacić? Warto o tym pomyśleć przed zakupem i podjąć racjonalną decyzję. Autostart w przypadku pieców modułowych to bardzo przydatna opcja, ponieważ ten typ pieca rozgrzewa się dość długo (30-40 min do 240°C), ale i stygnie długo, więc po zakończonym cyklu wypieków do stygnącego pieca można wrzucić bezy i w ten sposób wykorzystać skumulowaną w nim energię cieplną, wypiekając bezę w stylu ECO!
Wysokości komory pieczenia są trzy. Pierwsze dwie, czyli w rozmiarze „S” i „M”, mają odpowiednio 14 cm i 19 cm wysokości. Te wyższe warto kupować w sytuacji, gdy planujemy wypiek wysokich produktów, jak baby, panettone i inne o podobnych rozmiarach. Nie warto brać tak wysokich komór na wszelki wypadek (może się kiedyś przyda), ponieważ należy pamiętać, że wyższa komora to więcej powierzchni do ogrzania, a przy obecnych cenach prądu to nie jest już bez znaczenia. W rozmiarze L mamy do dyspozycji 2 komory wypieku o wysokości 11 cm każda, więc możemy w niej wypiekać produkty, takie jak drożdżówki, kruche spody i inne dość niskie wyroby cukiernicze. W tym przypadku mamy do dyspozycji jedno sterowanie, więc ustawiamy jedną temperaturę dla obu komór naraz. Produkty, które będziemy w nich wypiekać, muszą mieć więc te same parametry wypieku. Pod modułami możemy wyposażyć naszą stację cukierniczą w podstawę z prowadnicami na blachę lub garownię, jeśli w przyszłości nie wykluczamy wypieków z części piekarniczej lub mamy jakieś pomysły na produkty, które muszą być garowane przed wypiekiem. Nad takim piecem możemy posiadać okap kondensacyjny, który rozwiązuje kwestie koniecznego wyposażenia pracowni w okap.
***
Mamy nadzieję, że przybliżyliśmy temat właściwego wyboru pieca i podejścia do tej bardzo ważnej kwestii. Jeśli potrzebują Państwo profesjonalnego doradztwa w tym zakresie, to czekamy na zgłoszenie pod adresem mailowym biuro@wiesheu.pl lub kontakt telefoniczny na numer +48 (22) 665 60 21
Z pozdrowieniami Team Wiesheu Polska