autor: Arkadiusz Natorski, Marek Budner, Zentis Polska
Surowce
Blat czerwonej rolady 60/40
1000 g smoczego owocu Zentis
500 g śmietany 30%
100 g kulek pomarańczowych w zalewie Zentis
50 g pasty pomarańczowej Zentis
100 g cukieru
60 g żelatyny
240 g wody
200 g żelu morelowego Zentis
100 g żelu marakuja Zentis
50 g otartej skórki z pomarańczy, limonki i cytryny
Wykonanie
Blat rolady dzielimy na 3 paski o wymiarach 20, 10 i 5 cm. Formę piramidy wykładamy najszerszym paskiem (20 cm). Namaczamy 40g żelatyny w 160g zimnej wody, odstawiamy aż spęcznieje. Następnie rozpuszczamy ją w kąpieli wodnej. Do 1000g smoczego owocu Zentis dodajemy rozgrzaną żelatynę, mieszamy i wylewamy do formy „piramidy” wyłożoną wcześniej wyciętym paskiem rolady. Układamy drugi pasek z rolady (5cm). Namaczamy 20g żelatyny w 80g zimnej wody.
Następnie ubijamy 1000g śmietany 30% i 100g cukru. Namoczoną żelatynę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Do ubitej śmietany dodajemy 50g pasty pomarańczowej Zentis i żelatynę. Całość delikatnie mieszamy i wykładamy na drugi pasek rolady (5cm), wyrównujemy i przykrywamy trzecim paskiem (10cm) rolady. Odstawiamy do zastygnięcia na 1 godz. Schłodzoną roladę wykończamy żelem morelowym Zentis rozgrzanym do temp. 60°C oraz żelem na zimno marakuja Zentis. Wierzch obsypujemy skórka otartą z pomarańczy, limonki i cytryny.