autor: Bielmar
Receptura
Składniki
mąka pszenna 300 g
margaryna Palma 200 g
cukier puder 100 g
jabłka ok. 1 kg
cynamon
Masa migdałowa
marcepan 100 g
margaryna Bielska 50 g
Ubić margarynę Bielską i dodać marcepan.
Sposób wykonania
Mąkę przesiać na stolnicę, dodać cukier oraz zimną margarynę Palmę i posiekać ją nożem. Dodać żółtka i szybko zagnieść.
Podzielić na pół, zawinąć osobno w folię i włożyć na pół godziny do lodówki. Ciasto kruche rozwałkować na dużej blaszce i zapiec w piecu w temperaturze 180°C przez 10-15 minut.
Następnie wysmarować kruche ciasto masą migdałową, położyć jabłka i posypać cynamonem. Smarować jabłka białkiem, a na górę położyć kruche ciasto lub kruszonkę.