autor: Bielmar
RECEPTURA PODSTAWOWA:
500 ml wody
80 g drożdży
220 g cukru
8 -10 g soli
200 g margaryny BIELSKA z firmy BIELMAR
1350 g mąki (typ 500)
Z jednej porcji ciasta otrzymujemy 4 wianuszki o masie 600 g
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Wszystkie składniki wymieszać razem i wyrabiać w miesiarce na wolnych obrotach ok. 10 - 12 min.
Wyrobione ciasto delikatnie dzielimy na cztery porcje z których powstaną wianuszki.
Każdą porcje ciasta wałkujemy na grubość 3 mm, po wywałkowaniu całą powierzchnie smarujemy masą migdałową i zwijamy w rulony – nacinamy górę ciasta.
Gotowe wianuszki wkładamy do garownika na 45 - 60 min w temp 37°C z parą.
Po wyrośnięciu pryskamy wodą i dekorujemy cukrem perlistym.
Wypiekać w temp około 190°C przez 15 min na złoty kolor
DEKORACJA:
po upieczeniu udekorować koronę wianuszka lukrem.
RADA MISTRZA:
Ze względu na brak alergenów, mleko i jaja kurze, ciasto doskonale nadaje się dla alergików oraz osób preferujących dietę Wegańską.
Ciasto przygotowywane jest metodą tradycją, bez sztucznych dodatków i zachowuje świeżość przez dwa dni.