Szykuj się dwa dni intensywnego, profesjonalnego szkolenia piekarskiego pt. „Tradycyjne polskie pieczywo: chleby żytnie i mieszane”. Spotkanie poprowadzą dr inż. Krystyna Jarosz i mistrz piekarski Józef Ziółkowski! Gdzie? W łódzkiej Szkole Kulinarnej Ashatni. Kiedy? 26-27 listopada. Sprawdź, czego się nauczysz!
Podobne artykuły
Zostań piekarzem - ruszył nabór na darmowy kierunekKuszące szkolenia w Ashanti – czerwiec/lipiecBezpłatne warsztaty dla piekarzy: żyto, zboża pradawne i bezglutenowe z mistrzem Wiesławem KuciąSzkolenie z tradycyjnego chleba żytniego i mieszanego będzie obejmowało bogatą część teoretyczną i praktyczną. Nauczysz się oceniać jakość surowców, przeliczać receptury, przygotować ciasto i wypiec chleb żytni z prawdziwego zdarzenia i chleb mieszany, a także przeprowadzić ocenę organoleptyczną wypieków. Zajęcia poprowadzą najlepsi fachowcy w branży, praktycy o dużej wiedzy teoretycznej: dr inż. Krystyna Jarosz i mistrz piekarski Józef Ziółkowski.
Szkolenie TRADYCYJNE POLSKIE PIECZYWO: CHLEBY ŻYTNIE I MIESZANE
Termin: 26-27 listopada 2019 r.
Cena: 1300 zł
Miejsce szkolenia: Szkoła Kulinarna Ashatni, ul. Sienkiewicza 82/84, Łódź
PROGRAM SZKOLENIA
DZIEŃ I
Surowce piekarskie - co należy o nich wiedzieć?
Receptura na chleb żytni 100%
Mąka pszenna i żytnia jako podstawowe surowce piekarskie.
• Pozostałe surowce piekarskie
• Znaczenie technologiczne poszczególnych surowców
• Analiza receptury na pieczywo żytnie
• Metodologia przeliczeń recepturowych
• Prowadzący przygotowuje ciasto żytnie w ilości odpowiednio do liczby uczestników
Uczestnicy indywidualnie przygotowują ciasto na chleb żytni:
• analiza surowca
• analiza receptury
• przygotowanie surowca
• przygotowanie ciasta
• wypieki wyrobów
Podsumowanie pierwszego dnia szkolenia:
• Trudności technologiczne wynikające z jakości analizowanego surowca
• Możliwości modyfikowania receptury w celu wykorzystania surowca z pogorszonymi cechami jakościowymi
• Zasady obowiązujące przy sporządzaniu oraz wypieku ciast żytnich i mieszanych.
• Ocena organoleptyczna wypieczonego pieczywa
DZIEŃ II
Ciasto na chleby mieszane.
Klasyfikacja wyrobów mieszanych.
• Metody sporządzania ciast mieszanych.
• Zasady obowiązujące przy sporządzaniu oraz wypieku ciast mieszanych
• Analiza receptury na pieczywo mieszane
• Prowadzący przygotowuje ciasto na chleb mieszany np. wiejski w ilości odpowiednio do liczby uczestników
Uczestnicy indywidualnie przygotowują ciasto na chleb mieszany:
• analiza surowca
• analiza receptury
• przygotowanie surowca
• przygotowanie ciasta
• wypieki wyrobów
Podsumowanie drugiego dnia szkolenia:
• Dyskusja
• Ocena organoleptyczna wypieczonego pieczywa