Praca zakwalifikowana do finału II Mistrzostw Polski Uczniów Szkół Cukierniczych, ExpoSweet 2012
Autorzy: Krystian Walkowiak, Mariusz Górecki
Nauczyciel/opiekun: Dorota Kaczmarek
Wsparcie: Firma Zeelandia
Składniki:
Biszkopt 13 cm (26 cm)
- 5 jaj
- 100 g cukru
- 100 g mąki pszennej
- 100 g mąki ziemniaczanej
Sposób wykonania:
- jaja z cukrem podgrzać
- masą jajowo-cukrową napowietrzyć
- delikatnie połączyć z przesianymi mąkami
- wypiec w temp 190 st. C
Mus czekoladowy z likierem z czarnej porzeczki:
- 100 g śmietanki 30%
- 300 g ubitej śmietanki
- 200 g gorzkiej czekolady
- 60 g likieru z czarnej porzeczki
Sposób wykonania:
- ze śmietanki i czekolady przygotować ganasz
- połączyć z likierem
- delikatnie wymieszać z ubitą czekoladą
Mus waniliowy z serem mascarpone:
- 350 g śmietanki
- 100 g sera mascarpone
- 50 g miodu
- 100 g żółtek
- 250 g białej czekolady
- laska wanilii
Sposób wykonania:
- śmietankę zagotować z laską wanilii
- połączyć z serem i miodem
- masę o temperaturze 80 st. C połączyć z czekoladą
- blenderować ok. 5 minut i wystudzić do 5 st. C
- masę napowietrzyć
Galaretka malinowa:
- 100 g pulpy malinowej
- 60 g cukru
- 20 g żelu
Sposób wykonania:
- pulpę zagotować
- dodać cukier i żel
- wylać do mniejszej ramki do zżelowania
Dekoracja:
- marcepan
- wystawka z karmelu