Autor: Cukiernik Piotr Burzawa, Piekarnia-Cukiernia "Buła"
Artukuł pochodzi z marcowego wydania magazynu Mistrz Branży
Zamów numery archiwalne w wersji PDF: prenumerata@MistrzBranzy.pl |
Receptura na 7 sztuk
Składniki:
500 g jaj
600 g cukru
850 g mąki typu 500
50 g proszku do pieczenia
500 g wody
400 g marcepanu Perla Zeelandia
450 g tłuszczu płynnego Maestro Kruszwica
350 g maku zmielonego
Sposób przyrządzenia:
Jajka i cukier ubijamy, dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia, ręcznie mieszając. Marcepan miksujemy, rozrabiając z wodą, i dodajemy do masy biszkoptowej. Następnie wlewamy tłuszcz płynny Maestro i na koniec dodajemy mak.
Rozdzielamy masę biszkoptowo-tłuszczową na części o gramaturze 500 g i umieszczamy w foremkach wysmarowanych tłuszczem. Pieczemy babkę w temperaturze 170°C, w zależności od rodzaju pieca, przez około 40 minut. Obciągamy babkę białą czekoladą (Polewa Satina), ozdabiamy ciemną polewą i dekorujemy kwiatuszkami z masy marcepanowej Perla. Do dekoracji użyto dodatkowo prażonych płatków migdałów i perełek czekoladowych Zeelandia.
Zapamiętaj:
- Możesz użyć niezmielonego maku.
- W miarę możliwości używaj jajek o temperaturze pokojowej lub podgrzej masę jajowo-cukrową (zmniejszy to czasnapowietrzania masy i pozwoli zwiększyć jej objętość).
- Przesiej mąkę, łącząc ją z proszkiem do pieczenia.
- Rozrabiając masę migdałową, wodę dolewaj częściami ‒ w ten sposób unikniesz dużej granulacji marcepanu.