...

Szanowny Użytkowniku

25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Poniżej znajdują się informacje dotyczące przetwarzania danych osobowych w Portalu MistrzBranzy.pl

  1. Administratorem Danych jest „Grupa 69” s.c. z siedzibą w Katowicach, ul. Klimczoka 9, 40-857 Katowice
  2. W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Administratorem pod adresem e-mail: dane@mistrzbranzy.pl
  3. Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
  4. Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
  5. Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
  6. Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
  7. Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
  8. Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
  9. Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
  10. Administrator informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.

Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności.

dodano , Redakcja MW, materiał promocyjny

Źródło wiecznej inspiracji

Czekolada nie przestaje nas inspirować. To w zasadzie temat, który wciąż zaskakuje, a im bardziej się w to wgłębiasz, tym więcej zyskujesz… pomysłów. Zapraszam na krótki rekonesans światowych trendów, które – mam nadzieję – zachęcą do przeprowadzania własnych eksperymentów z czekoladą.

     
 

Artukuł pochodzi ze styczniowego wydania magazynu Mistrz Branży

 

Zamów numery archiwalne w wersji PDF: prenumerata@MistrzBranzy.pl

 

 

Okres  zimowy to dobra okazja, żeby rozgrzewać atmosferę ręcznie wykonanymi pralinkami z nadzieniem korzennym, batonami z chrupiącym nugatem czy ubitą truflą maślaną o zapachu cynamonu. Świat czekolady to nie tylko pokusa dla dzieci czy kobiet, ale także dla mężczyzn. Dla tych ostatnich ciekawą propozycją są czekolady energetyzujące z miodem i żeń-szeniem – składnikami będącymi niemal nieodzownymi elementami zimowej diety. Ta feeria smaków i zapachów zawsze dobrze nastraja.

Nie tylko na słodko

Na rynku czekoladowym mamy wiele możliwości wyboru przez klienta czekoladowych specjałów z wybranym nadzieniem czy dodatkami, takimi jak np. suszone owoce czy biała morwa. Na barykady czekoladowej rewolucji wstąpiły również świeże zioła i kwiaty, wzbogacające nowymi aromatami znany czekoladowy zapach. Pojawiają się ponadto bardzo nietypowe kombinacje – połączenie smaków słodkich i słonych (np. bekonu, czekolady i soli morskiej).
Swój renesans przeżywają czekolady o pikantnej nucie smakowej; ciekawą propozycją jest połączenie czekolady z chili lub czerwonym pieprzem. Takie nieoczywiste smaki na długo zapadają w pamięć i sprawiają, że otwieramy się na wciąż nowe doznania smakowe.
Ciekawą propozycją jest również organiczna czekolada z jagodami goji, wykonana ręcznie z surowych ziaren kakaowca Criollo, bogata w magnez, potas i żelazo.

  

Mistrzowskie receptury

Czekoladowy napój  2 szt.
150 g czekolady deserowej 65% kakao
 50 g śmietanki 30%
 25 g wody
 25 g mleka
 25 g likieru Cointreau

Po zagotowaniu śmietanki, wody i mleka wlać płyn do czekolady, dokładnie mieszać i przez pół minuty podgrzewać. Przed podaniem podać likier Cointreau i wymieszać. Pamiętajmy, że napój powinien mieć ok. 65°C.

Czekoladowe trufle  70 szt.
300 g czekolady deserowej 65% kakao
100 g śmietanki 34%
 50 g masła
 proszek kakaowy

Czekoladę deserową zatemperować. Śmietankę zagotować i ochłodzić do temp. ok. 40°C. Połączyć z czekoladą i dodać masło (masło w temp. pokojowej). Wyszprycować masę na pergamin workiem cukierniczym i umieścić na 2 godziny w lodówce (temp. 14-16°C). Trufle oblać czekoladą temperowaną i obtoczyć w proszku kakaowym.

  

 

Na zdrowie!

Zdrowy styl życia wciąż jest na topie, więc warto to wykorzystać. Powszechnie wiadomo, że czekolada zawiera zbawienny dla nas magnez, ale nie tylko dlatego warto ją jeść. Coraz liczniejsi wytwórcy oferują czekoladę z bardzo dużą zawartością polifenoli, gdyż standardowym procesie produkcji znacznie obniża się ich zawartość.
Kakao zawiera o 80% więcej polifenoli niż czerwone wino czy zielona herbata. Związki te są bardzo skutecznymi przeciwutleniaczami, które chronią organizm przed uszkodzeniami powodowanymi przez wolne rodniki. Przyczyniają się do zmniejszenia szkodliwości działania wielu czynników zagrażających naszemu zdrowiu.
Czekolada jest zatem nie tylko królową słodyczy, ale i swoistą patronką zdrowia, dbającą o some i psyche. Ten słodki przysmak zawiera bowiem teobrominę – związek o działaniu antydepresyjnym, poprawiającym nastrój – doskonale nadaje się więc do rozpraszania smutku.

 

  

Czekolada Fairtrade

Dla coraz liczniejszej grupy ludzi oprócz poszukiwania nowych doznań smakowych istotne jest pochodzenie produktów czekoladowych. Konsumenci są coraz bardziej świadomi w swoich wyborach; kupują produkty z trwałych i ekologicznych źródeł. Przykładem jest wzrost sprzedaży czekolady „Fairtrade” (Produkty Sprawiedliwego Handlu). Taki zakup sprawia, że korzyści z niego doznają nie tylko osoby nabywające czekoladowe przysmaki, ale również i ci, którzy przyczynili się do jej wytworzenia.

  

Czekolada na patyku

Mniej lub bardziej ozdobny patyczek, na końcu czekoladowy sześcian, który rozpuszcza się w kubku gorącego mleka – to coraz częściej spotykany u nas widok. Szanujące się czekoladziarnie dbają o urozmaicone formy choco sticks, ale głównie prześcigają się w pomysłach, jak urozmaicać paletę smaków. Czego się nie robi, by konsument wracał i wciąż miał poczucie, że tyle mu jeszcze zostało do spróbowania. Wśród choco sticks znajdziemy tradycyjną mleczną czekoladę najwyższej próby, czekolady smakowe, ciemną czekoladę z oddzielną porcją alkoholu (zestaw interesujący dla mężczyzn), a także propozycje typu eksperymentalnego – tutaj nikogo nie zdziwi czekolada z dodatkiem pomidorów (!). Do ich wytwarzania używane są surowce najlepszej jakości, co oczywiście przekłada się na wyższą cenę czekoladowego trunku.

 

Uczta dla ciała i zmysłów

Powszechnej fascynacji czekoladą nie uniknął także przemysł kosmetyczny. Kąpiel w czekoladzie, relaksujące peelingi z łupin ziarna kakaowego i czekoladowe maseczki na twarz to prawdziwa rozkosz dla zmysłów i ożywczy koktajl dla zmęczonej skóry.

Jeżeli wciąż Państwu mało, zapraszam do przeprowadzenia własnych eksperymentów, z kąpielą czekoladową włącznie. To naprawdę działa! :)   

autor: Marcin Paździor

 

Marcin Paździor,
mistrz cukiernictwa, konsultant
i doradca gastronomiczny

Czekolada – całe jego życie
Jego pasją od najmłodszych lat jest czekolada, z której potrafi tworzyć zarówno wyrafinowane w smaku praliny, jak i niepowtarzalne rzeźby czekoladowe. Jest twórcą ręcznie robionych pralin, receptur pitnych czekolad, wyjątkowych deserów czy tabliczek czekoladowych - przysmaków jego autorstwa można skosztować w wielu miejscach w Polsce, Czechach i na Słowacji.

Kształcił się u najlepszych mistrzów cukiernictwa m.in. w Belgii, Francji, Szwajcarii oraz Wielkiej Brytanii. Wiedzę o ziarnie kakaowca czerpał u źródeł, czyli na trzech plantacjach w Ameryce Południowej. Z sukcesem kończył międzynarodowe, liczące się konkursy cukiernicze, by potem samemu sędziować w prestiżowym konkursie „World Chocolate Master”. Jest cenionym autorem publikacji na temat czekolady w czasopismach branżowych.  

Dziewięć lat prowadził „Chocolate  Academy” w Łodzi, gdzie był odpowiedzialny za tworzenie nowych receptur dla segmentu Gourmet oraz oryginalnych pralin, tortów czy deserów. Oprócz budowania wizerunku firmy czy organizowania niebanalnych wydarzeń związanych z czekoladą prowadził szkolenia oraz doradztwo dla klientów gastronomicznych i indywidualnych w dużych firmach przemysłowych. Obecnie prowadzi własną firmę „Profesjonalne Szkolenia – Świat Czekolady”. Spotkać go można także w „The Culinary Institute in Cracow”, gdzie również szkoli.

 

Bieżące wydanie czasopisma

Czym wyróżnia się marcepan królewiecki? Czy rzemieślnicza piekarnia to najpewniejszy biznes? Dla kogo mleko A2? Jak powstają zefirki?

  • Wykup prenumeratę
  • Wspieraj twórczość

  • Zobacz więcej
    Bieżący numer

    Polecamy przeczytać

    Aktualny numer Mistrza Branży, zobacz online lub pobierz PDF >>

    Mistrz Branży

    Maszyny i urządzenia do produkcji