Nie posiadasz jeszcze wdrożonego systemu HACCP? Może zrobić to samodzielnie za pomocą platformy internetowej HACCP-ONLINE.com.pl. Do głównych zalet takiego rozwiązania można zaliczyć niskie koszty, krótki czas wdrożenia i tworzenia dokumentacji
HACCP-ONLINE.com.pl to platforma internetowa stworzona w ramach programu Innowacyjna Gospodarka* oferująca dwie e-usługi: e-szkolenia oraz e-dokumentację. Szkolenia HACCP Online zostały opracowane w przystępnej formie dla każdej branży oddzielnie, a oprócz treści merytorycznych zawierają dużą ilość praktycznych przykładów, zdjęć, filmów i quizów. Każdy uczestnik może po ukończeniu e-szkolenia i zdaniu e-testu pobrać automatycznie certyfikat ze swoimi danymi w wersji polskiej oraz angielskiej (PDF). Dzięki interaktywnemu kreatorowi, który umożliwia samodzielne sporządzenie dedykowanej dla danej placówki dokumentacji nie ma problemu z jej przygotowaniem – może to zrobić praktycznie każdy, nawet bez znajomości zasad systemu HACCP. Użytkownik odpowiada jedynie na proste pytania, wybierając odpowiednie opcje, a system sam konfiguruje kompletną dokumentację złożoną z Księgi HACCP, Księgi Dobrych Praktyk, niezbędnych instrukcji oraz procedur. To co jednak najważniejsze, a co do tej pory sprawiało najwięcej problemów, to automatyczna analiza i dobór przez aplikację krytycznych punktów kontroli (CCP). Panel klienta wyposażony jest w wiele narzędzi umożliwiających m.in. samodzielne zarządzanie szkoleniami, kontrolę postępów czynionych przez pracowników, pobranie certyfikatów, dokumentacji, faktur czy też generowanie gotowych raportów.
Korzyści wynikające z wykorzystania platformy HACCP-ONLINE.com.pl
• Znaczna obniżka kosztów wdrożenia systemu HACCP - platforma pozwoli obniżyć koszty do poziomu, który nie będzie stanowił bariery nawet dla najsłabszych podmiotów. Ceny szkoleń rozpoczynają się już od …zł.
• Oszczędność czasu - umożliwia natychmiastowe odbycie szkolenia i uzupełnienie wymaganych przez prawo zaświadczeń, nie powoduje też kolizji z bieżącymi obowiązkami w pracy (brak zastępstwa, konieczność zgromadzenia pracowników w tym samym miejscu i czasie). Czas trwania szkolenia to ok.2-3h
• Dostępność na żądanie - dzięki temu skróci się czas uzupełniania dokumentacji, w tym certyfikatów, procedur. W przypadku kontroli, np. Sanepidu szkolenie lub dokumentację można uzupełnić niemal natychmiast, tuż przed zapowiedzianą wizytą.
• Ograniczenie do minimum kompetencji osób tworzących dokumentację – oznacza to możliwość wyeliminowania kosztownych usług doradczych, które wykonywał konsultant. Kreator e-dokumentacji dostępny przez Internet na platformie www.haccp-online.com.pl jest tak stworzony, że wystarcza odpowiadać na proste, zrozumiałe pytania. Daje to możliwość zupełnie samodzielnego skonfigurowania dedykowanej dokumentacji uwzględniającej indywidualne wymagania i preferencje danej placówki w 15-20 minut.
• Standaryzacja jakości – platforma posiada rekomendację Krajowej Izby Gospodarczej – Przemysł Spożywczy, a szkolenia i dokumentacja zostały opracowane na sprawdzonych wzorach przez specjalistów dziedzinowych według uproszczonej metodyki dostosowanej w szczególności do specyfiki mikro i małych przedsiębiorstw.
Szkolenia Online obejmują taki sam zakres materiału, jak szkolenia stacjonarne, a certyfikat niczym nie różni się od tego wydawanego w sposób tradycyjny i jest tak samo honorowany.
Należy również zaznaczyć, że szkolenia wewnętrzne prowadzone przez własną kadrę na ogół nie są uznawane przez SANEPiD z powodu niewystarczających kompetencji osób szkolących.
Pamiętaj! Za brak HACCP możesz zostać ukarany. Nie ryzykuj!
Zgodnie z ustawą o bezpieczeństwie żywności i żywienia (z dnia 25 sierpnia 2006 r Dz.U. nr 171 poz. 1225 z 27.09.2006 oraz Rozporządzeniem 852/2004 w sprawie higieny środków spożywczych), wraz z późniejszymi zmianami, każdy podmiot gospodarczy występujący w łańcuchu żywnościowym jest zobowiązany do obligatoryjnych szkoleń swoich pracowników, posiadania zaświadczeń ich odbycia (certyfikatów) oraz prowadzenia dokumentacji (procedur) systemu HACCP.
• Kto nie wdroży zasad systemu HACCP wbrew obowiązkowi, podlega karze grzywny, a wdrożenie to musi być udokumentowane posiadaniem dokumentacji i zaświadczeń ze szkoleń do wglądu organów kontroli (np. SANEPIDU).
• W stosunku do osoby fizycznej każdorazowo nałożona kara może wynosić nawet 10.000 zł, a nakładane wielokrotnie do 50.000 zł.
• W stosunku do osób prawnych każdorazowo nałożona kara może wynosić nawet 50.000 zł, a nakładane wielokrotnie do 200.000 zł.
Jak widać platforma HACCP-ONLINE.com.pl jest odpowiedzią na liczne problemy z jakimi spotykają się właściciele i kadra menedżerska firm sektora gospodarki żywnościowej. Niewielka liczba przeszkolonego personelu oraz duża rotacja powoduje, iż firmy muszą dość często aktualizować szkolenia pracowników, czasami w bardzo krótkich wyznaczonych przez SANEPiD terminach kontroli. Jak wiadomo niesie to za sobą spore koszty i wymaga wyszkolonej kadry, znającej problematykę związaną z wdrażaniem systemów. Odkąd pojawił się portal HACCP-ONLINE.com.pl to już nie problem! Wystarczy wejść, odbyć e-szkolenie i wydrukować niezbędną dokumentację, a wszystko to w jeden dzień, bez konieczności wychodzenia z biura.