W dniach 27-29 maja 2015 r. w Centrum Wystawienniczo-Kongresowym AmberExpo w Gdańsku odbędą się targi dedykowane branży spożywczo-gastronomicznej. Ten projekt to połączenie czterech specjalistycznych tytułów targowych.
Podobne artykuły
BALTPIEK 2015 – szczegółowy harmonogramIBA powraca!Najnowocześniejsze rozwiązania dla "słodkiego" biznesuW ich skład wchodzą: 16. Targów Piekarstwa, Cukiernictwa i Lodziarstwa BALTPIEK, 18. Targów Wyposażenia i Zaopatrzenia Gastronomii, Hoteli i Sklepów GASTROEXPO, 17. Targów Mleczarstwa MLECZNA REWIA oraz 13. Międzynarodowych Targów Przetwórstwa i Produktów Rybnych POLFISH. Podczas poprzedniej edycji Targów blisko 250 wystawców z 8 krajów zaprezentowało swoją ofertę z sektora gastronomii, mleczarstwa, piekarstwa, lodziarstwa, cukiernictwa i produktów rybnych. Imprezę odwiedziło ponad 5 tys. zwiedzających, a wśród nich: właściciele, menadżerowie, ajenci restauracji, kawiarni, barów, pizzerii, stołówek, jadłodajni, firm cateringowych, hoteli, pensjonatów, ośrodków wypoczynkowych, piekarni, cukierni, lodziarni, smażalni ryb, sklepów spożywczych, rybnych i nabiałowych, hurtowni spożywczych i nabiałowych oraz szefowie kuchni, dietetycy, technolodzy żywienia, a także dyrektorzy i przedstawiciele ds. zakupów sieci supermarketów i dyskontów.
Obok różnorodnej oferty handlowej, Targi to również liczne wydarzenia programowe. Miłośnicy dobrej kuchni będą mieli okazję kibicować młodym adeptom sztuki kulinarnej podczas III Ogólnopolskiej Olimpiady Kulinarnej Młodych Kucharzy organizowanej przez Stowarzyszenie Kucharzy Polskich. Już po raz czwarty odbędzie się Konkursu Cukierniczy o Puchar Starszego Cechu Piekarzy i Cukierników w Gdańsku „Kuźnia Słodkich Talentów”. Głównym jego celem jest promowanie utalentowanych uczniów oraz najlepszych szkół kształcących cukierników w środowisku branżowym, jak również dążenie do podniesienia rangi zawodu, zachęcenie młodzieży do dalszego doskonalenia umiejętności zawodowych oraz stworzenie możliwości sprawdzenia się w warunkach współzawodnictwa.
Na Targach nie zabraknie kulinarnego i piekarskiego show, w ramach którego podziwiać można będzie: pokazy sztuki piekarniczej Światowych Mistrzów Piekarstwa, gotowanie Drużyny Olimpijskiej Stowarzyszenia Kucharzy Polskich, triki barmańskie, mistrzów sztuki cukiernictwa, a także pokazy gotowania dietetycznego. W programie znajdą się zarówno profesjonalne szkolenia i konferencje, jak i skierowane do odbiorców indywidualnych konsultacje i porady, w tym przygotowany we współpracy z Akademią Skutecznej Diety sektor porad dietetyków i konsultantów żywieniowych, wykłady dla młodzieży, a także ciesząca się ogromnym zainteresowaniem analiza składu i masy ciała.