...

Szanowny Użytkowniku

25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Poniżej znajdują się informacje dotyczące przetwarzania danych osobowych w Portalu MistrzBranzy.pl

  1. Administratorem Danych jest „Grupa 69” s.c. z siedzibą w Katowicach, ul. Klimczoka 9, 40-857 Katowice
  2. W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Administratorem pod adresem e-mail: dane@mistrzbranzy.pl
  3. Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
  4. Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
  5. Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
  6. Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
  7. Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
  8. Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
  9. Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
  10. Administrator informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.

Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności.

dodano , Redakcja AK

Bakepol – pasja i jakość budują zaufanie klientów!

12-14 września br. w Krakowie na targach Bakepol pojawiła się branża piekarska, cukiernicza i lodziarska z kraju i za granicy. Ekspozycje utworzyło 120 firm, a w organizację stref pokazowych, szkoleń, debat i konkursu „Master Baker 2019 – Bakepol” zaangażowane były dziesiątki ekspertów oraz miłośników dobrych wypieków.

Grupa MTP, która dla branży piekarskiej, cukierniczej i lodziarskiej co roku organizuje targi (Bakepol w latach nieparzystych oraz Polagrę Tech w latach parzystych z Salonem Technologii Piekarskich i Cukierniczych), dba o jakość pozyskiwanych zwiedzających. Tym razem także w Krakowie na znakomicie zaaranżowanych stoiskach wystawców pojawili się przedstawiciele zakładów produkujących pieczywo, słodkości i lody, właściciele piekarni oraz cukierni większych i mniejszych, restauratorzy, a także pasjonaci piekarstwa w jego mniejszym domowo-blogowym wymiarze. Na rozmowy i negocjacje z wystawcami przyjechali przedstawiciele: Inter Europol Piekarnia Szwajcarska Sp. z o.o. S. K. A., Lidl Polska Sp. z o.o., Lajkonik House of Bakery Sp. z o.o., Awiteks Sp. z  o.o. Sp. k., Piekarnia Buczek sp.j. Wśród zwiedzających dopisały także centra dystrybucji, m.in.: APC - Back Europ Polska Sp. z o.o., Modena, Drosol, BMS-G, Bartex Kluza Sp. j. oraz Asprod Sp. z o.o. Na Bakepol przyjechali profesjonalni zwiedzający z Ukrainy, Czech, Słowacji, Mołdawii, Szwajcarii, Wielkiej Brytanii, Węgier, Holandii, Rumunii oraz Turcji.

Atmosferę miłości do wypieków wzmagała obecność piekarzy i cukierników, którzy w niewielkich piekarenkach, śniadaniarniach, klimatycznych restauracyjkach wypiekają prawdziwy chleb. Po raz pierwszy tak silnie - właśnie na Bakepol - wybrzmiał artystyczny wymiar piekarstwa. Obok cukierniczych arcydzieł, które podczas pokazów podziwiali cukiernicy oraz młodzi adepci szkół gastronomicznych, imponująco prezentowały się fantazyjne, eleganckie oraz smakowite chleby, bułki czy bagietki. Piekarskie dzieła sztuki nierzadko sygnowane były grafiką, podpisem ich twórcy piekarza. W Krakowie podczas Bakepol spotkali się w realu pasjonaci wytwarzania pieczywa, którzy regularnie ekscytują się i wzajemnie inspirują na znanych piekarskich grupach Facebookowych – takich jak m.in. Domowy Piekarz czy Piekarnicza Brać.

Podczas targów Bakepol nie brakowało sztuki artystycznego dekorowania chleba i to na wiele sposobów!
 

Hobby vs zawodowstwo

Podczas siódmej edycji targów Bakepol nie tylko lokalizacja była nowością. Swoją premierę miał również konkurs „Master Baker 2019 – Bakepol” realizowany pod patronatem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi, którego finał rozegrał się na Expo Kraków. Do dwuetapowej rywalizacji w dwóch kategoriach przystąpiły dziesiątki piekarzy zawodowych i amatorów. Do finału wyłonieni zostali: w grupie Zawodowcy – Krzysztof Bryjka, Andrzej Jacak, Paweł Tkaczuk, a Amatorów – Aleksandra Kozło, Matylda Kustra, Wojciech Wąsik. Podczas targów Bakepol uczestnicy stanęli do ostatecznego starcia. Na oczach widowni i jury wypiekali własny chleb oraz bułki. Pieczywo musiało wyróżniać się walorami smakowymi, oryginalną formą, wyjątkowością doboru surowców i technologią wytworzenia. Pieczywo koniecznie, jako produkt rzemieślniczy, wykonany zgodnie z tradycyjną technologią piekarską lub metodami ludowymi, albo być tzw. rękodziełem modernistycznym. 

Amatorzy piekarstwa w ferworze konkursowych zmagań na Bakepol 2019

Zwycięzcami zostali: Matylda Kustra (Amator) i Krzysztof Bryjka (Zawodowiec) z Piekarni PASOL-PACO ze Świdnicy. Zestaw nagród był imponujący, a to dzięki zaangażowaniu: Stowarzyszenia Polska Ekologia, Stowarzyszenia Rzemieślników Piekarstwa RP oraz firm – Partnerów, którzy aktywnie zaangażowali się w organizację, wsparcie merytoryczne i logistykę konkursu, ale także hojnie ufundowali nagrody. Wśród partnerów znalazły się firmy: Bionat, Cheman, Debic, Ekooaza Młyny Wodne, Friesland Campina, Ibis, Instytut Sadkiewicza, Korzeniewscy, Lovely Stencils.com, Marxam Project, MK Komi, Mistrz Branży, Młyn Niedźwiady, Mockmill, Olandia, Polskie Młyny, Sądecki Bartnik, Szkoła Artystyczna Wiesław Kucia, Wiesheu, Willa Scandia.

Konkurs Master Baker w kat. Profesjonalista zdominowali Panowie! Podium zajęli: Krzysztof Bryjka (1. miejsce), Andrzej Jacak (2. miejsce) oraz Paweł Tkaczuk (3. miejsce)

Zwycięzcy Master Baker w kat. Amator: (pośrodku od lewej) Aleksadra Kozło, Matylda Kustra (1. miejsce)oraz Wojciech Wąsik

Konkurs pokazał,  że zawodowy piekarz nie musi, ani nawet nie powinien stawać w kontrze do piekarza amatora. Podczas targów Bakepol obie grupy bardzo się wspierały, wzajemnie inspirowały  i dzieliły doświadczeniem. Dobrymi duchami przedsięwzięcia byli Czesław Meus mistrz piekarstwa i cukiernictwa oraz Piotr Połomski – domowy piekarz m.in. założyciel i administrator profilu na Facebooku - Domowy Piekarz.

Piotr Połomski, administrator grupy Facebookowej "Domowy Piekarz", oraz mistrz piekarstwa i cukiernictwa Czesław Meus

Targi osobowości

Grupa MTP, organizując targi Bakepol 2019, zaprosiła do współpracy absolutnie wyjątkowych ludzi z piekarskiego i cukierniczego świata. Cukiernicy mogli codziennie skorzystać z pokazów i prezentacji mistrza Michała Doroszkiewicza. To jeden z najbardziej utytułowanych polskich cukierników.  Mistrz świata juniorów, uczestnik i juror wielu konkursów, posiada ogromne zawodowe oraz trenerskie doświadczenie. Od tegoż artysty cukiernika, który z chirurgiczną precyzją przyrządzał  cukiernicze dzieła sztuki, publiczność uczyła się nie tylko kunsztu i warsztatu, ale przede wszystkim chłonęła pasję oraz ogromną wiedzę na temat cukiernictwa.

Mistrz Michał Doroszkiewicz podczas pokazu pt. "Kompozycja smaku wyrobów cukierniczych” - budowa struktur, kompozycja smakowa, wizerunek wyrobów gotowych

Pasja i totalne oddanie rzemiosłu, które jest codzienną pracą promieniało również od Bio Piekarza – Bogdana Smolorza. Ten wielki propagator zawodu, nauczyciel oraz piekarz, który stał się już ikoną ekologicznego i rzemieślniczego piekarstwa w Polsce z niesamowitą skromnością opowiadał o pięknie i istocie rzemieślniczego piekarstwa, o tym, czym może wyróżnić się piekarz rzemieślnik, jak może zbudować relację ze współczesnym konsumentem i co z tym wspólnego ma uczciwość.

Biopiekarz Bogdan Smolorz przyciągał uwagę profesjonalistów oraz domowych piekarzy. Na zdjęciu z Karoliną Szczepanik, pasjonatką domowych wypieków Chleby na Zakwasie

Każdą z barwnych person związanych z piekarstwem i cukiernictwem, które gościły na Bakepol i prowadziły swoje prelekcje, oprócz miłości do rzemiosła charakteryzowała ogromna wiedza oraz świadomość prowadzenia szczegółowych badań w szerokim zakresie. Tu pomocny był dr Józef Sadkiewicz, który wraz ze swoim Instytutem był centrum wszechstronnej wiedzy nie tylko o produktach, potrzebie badania gleby, na której rośnie zboże, samego ziarna, ale także procesów, jakie zachodzą w organizmie i co oraz kiedy ma wpływ na zdrowie konsumenta. Wykłady tego wieloletniego praktyka i eksperta w branży zbożowo-młynarsko-piekarskiej oraz kulinarnej cieszyły się ogromnym zainteresowaniem.

Przez całe 20 godzin targów w Strefie Mistrza tętniło piekarsko-cukiernicze życie. Pachniał świeżo wypiekany chleb, tężały czekoladowe praliny, zdrowa pizza zapachem wabiła nie tylko do skosztowania, ale w ogóle do rozważań na temat smaku i poszukiwania tegoż atrybutu produktów piekarskich i cukierniczych dla swoich wyrobów. Wisienką na torcie było sobotnie spotkanie z blogerami m.in. Tasteaway, które stało się swoistą pointą – receptą dla piekarzy i cukierników, że w rozwijaniu swojej działalności, oferty, po którą chętnie sięgnie klient są: odwaga do poznawania nowego, ruszenie w świat, pokonywanie granic, świadomość związana w odpowiedzialnym żywieniem i zrozumienie różnorodności jaką reprezentują konsumenci, ale również jakości, której oczekują.

Uczestnicy Spotkania blogerów: (od lewej) redaktor Mistrza Branży Aurora Czekoladowa, Małgorzata Kalemba-Drożdż, Agnieszka Czeluśniak, Laura Osęka oraz Natalia Sitarska i Łukasz Smoliński

***

Grupa MTP już dziś zaprasza na wielkie spotkanie branży podczas przyszłorocznych targów Polagra, które odbędą się w terminie 28.09-01.10.2020!

Do zobaczenia w Poznaniu! 

Bieżące wydanie czasopisma

Czym wyróżnia się marcepan królewiecki? Czy rzemieślnicza piekarnia to najpewniejszy biznes? Dla kogo mleko A2? Jak powstają zefirki?

  • Wykup prenumeratę
  • Wspieraj twórczość

  • Zobacz więcej
    Bieżący numer

    Polecamy przeczytać

    Aktualny numer Mistrza Branży, zobacz online lub pobierz PDF >>

    Mistrz Branży

    Maszyny i urządzenia do produkcji