Hurtownia A.J. Motyl w Bystrzejowicach zaprasza wszystkich swoich klientów z województwa lubelskiego na szkolenie „Znakowanie żywności”. Spotkanie odbędzie się 20 stycznia 2015 r. w siedzibie firmy, w Bystrzejowicach.
Nie zdążyłeś opracować informacji o produktach według nowych zasad znakowania? Nie jesteś pewien, czy dobrze przygotowałeś etykiety lub informacje o produktach sprzedawanych luzem? Zewsząd dochodzą Cię sprzeczne informacje o znakowaniu? Zapraszamy na rzetelne, fachowe i przede wszystkim adresowane do branży piekarskiej, cukierniczej i lodziarskiej szkolenie ze znakowania żywności opakowanej i nieopakowanej.
Na szkoleniu, poza omówieniem obowiązkowych wymagań co do znakowania, przedstawione będą dokumenty pomocnicze Komisji Europejskiej, ułatwiające stosowanie i interpretację nowego rozporządzenia.
Termin szkolenia: 20 stycznia 2015 r.
Wykładowca – Wioletta Bogusz Kaliś
PROGRAM SZKOLENIA:
CZĘŚĆ I – Opracowanie etykiety zgodnie z nowymi wymaganiami
1. Najważniejsze zmiany w znakowaniu, które wprowadza nowe rozporządzenie.
2. Omówienie danych wymaganych na etykiecie tj. ustalanie nazwy, wykaz składników, w tym składniki alergenne, substancje dodatkowe, ilościowa zawartość składników, kategorie składników, oraz pozostałe jak data minimalnej trwałości, dane producenta, kraj lub miejsce pochodzenia.
3. Przykłady etykiet poprawnie i błędnie opracowanych.
CZĘŚĆ II – Zasady znakowania żywności nieopakowanej
1. Wymagania znakowania żywności nieopakowanej – rozporządzenie 1169/2011.
2. Wymagania znakowania żywności nieopakowanej – przepisy krajowe.
3. Sposób udostępniania informacji o żywności nieopakowanej.
CZĘŚĆ III – Opracowanie tabeli wartości odżywczej na etykietę
1. Nowe zasady znakowania żywności wartością odżywczą.
2. Informacje obowiązkowe oraz dobrowolne.
3. Zbieranie informacji o zawartości składników odżywczych w produkcie.
4. Wykonywanie obliczeń wartości energetycznej.
5. Opracowanie tabeli wartości odżywczej.
6. Zaokrąglanie wartości liczbowych w tabeli – przewodnik KE.
7. Przykłady oznakowania obowiązkową i dobrowolną wartością odżywczą.
CZĘŚĆ IV - Pytania i dyskusje
Zgłoszenia i informacje:
Dorota Pastwa, Dyrektor Handlowy
A.J. Motyl PPRS Sp. z o.o.
Pierwsze 47A, Bystrzejowice
21-050 Piaski
tel. 81 582 17 77 w. 25, 697 979 677
dorotapastwa@apc.com.pl
„Opracowywanie etykiet” – poradnik w specjalnej cenie dla uczestników szkolenia
Podczas szkolenia będzie można zakupić poradnik „Opracowywanie etykiet zgodnie z aktualnymi wymaganiami przepisów prawnych” autorstwa Wioletty Bogusz-Kaliś. Najnowsza publikacja powstała z myślą o małych i średnich producentach żywności, jak piekarze, cukiernicy i lodziarze” w promocyjnej cenie – tylko dla uczestników szkolenia – 25 zł brutto
Więcej na temat poradnika czytaj: http://mistrzbranzy.pl/artykuly/pokaz/id/2205