autor: Paweł Kierat, Piekarnia Cukiernia Roker, Zespół Szkół Spożywczych w Zabrzu, opiekun: Lucyna Kubicka
RECEPTURA
Ciasto piernikowe
1 kg smalcu
4 kg mąki pszennej
2 kg mąki żytniej
1,25 kg mąki ziemniaczanej
0,10 kg proszku do pieczenia
2 kg miodu naturalnego
2 kg cukru
1,5 kg marmolady
10 szt. jaj
0,40 kg przyprawa do piernika
0,05 kg esencji pomarańczowej
Wykończenie
• Glazura białkowo-cukrowa do łączenia elementów
• 4 kg glazury pomadowej
• Karmel (izomalt w granulacie) na szyby w oknach, nogi mikołaja, choinki.
PRZYGOTOWANIE
Wszystkie składniki na ciasto piernikowe połączyć i wyrobić na gładką masę. Z rozwałkowanego ciasta wykrawać poszczególne elementy domku według wcześniej przygotowanych szablonów i wypiekać. Wypieczone elementy z ciasta piernikowego połączyć za pomocą glazury cukrowo-białkowej.
Z masy karmelowej przygotować szyby domku, nogi mikołaja oraz 12 małych choinek. Dach stopniowo pokrywać glazurą pomadową, aby uzyskać efekt mocno zaśnieżonego domku.