Smaczny, zdrowy chleb to nie tylko dobry skład, ale również odpowiednia forma niezagrażająca w najmniejszym stopniu zdrowiu konsumenta. Coraz więcej klientów zwraca uwagę na skład pieczywa, chce wiedzieć także, czy sam wypiek nie zagraża zdrowiu. Piekarzu, wybierając formy, kupuj mądrze.
Podobne artykuły
KORZENIEWSCY - Formy ze stali kwasoodpornejW zakładzie i w domuZdrowy chleb to nie tylko dobry skład...Poniżej zamieszczamy kilka rzetelnych informacji, dzięki którym można zaproponować konsumentom dobre pieczywo, bez narażania ich na utratę zdrowia, a jednocześnie zapewnić sobie solidne rozwiązania na lata. Po więcej informacji zapraszamy wkrótce na stronę www.korzeniewscy.eu.
Dlaczego (TAK) Stal Kwasoodporna (gat. wg norm: AISI 304, DIN 18/10, En 1.4301) – Do produkcji form wypiekowych wybieramy stal kwasoodporną. Dlaczego? Ponieważ jest to obecnie jedyny bezpieczny materiał w którym można wypiec każdy gatunek pieczywa. Spawane (nie! Zgrzewane) formy ze stali kwasoodpornej są pierwszym wyborem piekarzy, którzy dbają nie tylko o jakość pieczywa, ale również o swoje finanse. Stal kwasoodporna jest łatwa w czyszczeniu, można myć w zmywarkach, nie ma narażenia na zarysowania powłok, nawet po wielu latach użytkowania wyczyszczone zestawy spawane (NIE! Zgrzewane) wyglądają jak nowe. Dlaczego (NIE) Stal Nierdzewna – Wg oficjalnej informacji z NIZP-PZH stale nierdzewne (np. 1.4509, 1.4016) nie posiada-jące w składzie niklu nie mogą otrzymać atestu do kontaktu z żywnością. Do kontaktu z żywnością przeznaczone są stale nierdzewne z tzw. grupy 300. Piekarzu, jeżeli Twoje formy ze stali nierdzewnej „trzymają magnes” to znaczy, że zostałeś wprowadzony w błąd, ponieważ taka stal nie jest dopuszczona do kontaktu z żywnością!
Dlaczego (NIE) AluSteel i Aluminium – Wg aktualnych atestów NIZP-PZH aluminium (metal neurotoksyczny) nie może być stosowane do przygotowywania potraw kwaśnych i słonych. W przypadku podgrzewania już w temperaturze ok. 150 stopni, przenikanie aluminium do żywności jest alarmujące. Naukowcy jednoznacznie potwierdzają, że pieczenie w aluminium stanowi bardzo poważne zagrożenie dla zdrowia, zwłaszcza gdy w aluminiowych naczyniach przygotowywane są kwaśne lub słone potrawy. W przypadku zarysowania powłoki aluminiowej w AluSteel produkt dodatkowo ma kontakt ze stalą, która nie jest dopuszczona do kontaktu z żywnością, a zarysowana powierzchnia w kontakcie z wilgocią bardzo szybko rdzewieje. na rynku niemieckim nawet folia aluminiowa ma napis „nie stosować do potraw kwaśnych i słonych”.
Dlaczego (NIE) Powłoki Nieprzywieralne – Jakość chleba zależy również od tego czy był wypieczony naturalnie czy „ugotowany” w powłokach nieprzywieralnych. Powłoki nieprzywieralne w porównaniu z tradycyjnym natłuszczaniem są bardzo kosztowne, a każde drobne uszkodzenie i dalsze stosowanie naraża zdrowie konsumentów. Decydując się na powłoki nie ma powrotu do stanu pierwotnego przez co stajemy się uzależnieni od nakładania kolejnych powłok w przypadku uszkodzenia. W tym temacie polecamy ROZPORZĄDZENIE KOMISJI (UE) 2017/1000 z dnia 13 czerwca 2017 oraz opinię ekspertów ONZ ds. chemii (posiedzenie odbyło się w dniach 17-21.09.2018), którzy uznali, że do listy zakazanych substancji w ramach Konwencji Sztokholmskiej powinno się dodać przemysłowy kwas perfluorooktanowy (PFOA) oraz jego pochodne.
Dlaczego (NIE) Formy tłoczone – Coraz większej ilości konsumentów kształt chleba z zaokrąglonymi narożnikami kojarzy się ze złymi nawykami produkcyjnymi. Widząc taki chleb np. „żytni na zakwasie” mamy wielkie prawdopodobieństwo, że miał kontakt z trującym aluminium, albo z powłoką nieprzywieralną „różnej jakości”. Szansa, że tak wyglądający chleb „na zakwasie” miał bezpieczny dla zdrowia wypiek jest naprawdę niewielka (oczywiście chleb o „tradycyjnym” kształcie również nie daje 100% gwarancji że wypiek był bezpieczny dla zdrowia, ale jest zdecydowanie większe prawdopodobieństwo)
Dlaczego (NIE) Formy zgrzewane – Każdy kto kiedykolwiek używał form zgrzewanych wie jak nietrwała jest to metoda łączenia różnych gatunków stali (zwłaszcza tych korodujących z kontakcie z wilgocią). Bardzo często podczas intensywnego użytkowania zgrzewane zestawy form dość szybko ulegają uszkodzeniom, co powoduje dodatkowe straty finansowe. Formy ze stali kwasoodpornej w całości spawane pracują przez wiele lat i nie ma możliwości, żeby jakiś element odpadł – tak wykonane formy są gwarancją wieloletniego, zdrowego i ekonomicznego wypieku.
W 2019 roku z okazji 20 lecia mamy dla Państwa ofertę specjalną na zestawy form wypiekowych. Spawane (NIE zgrzewane!) formy wypiekowe ze stali kwasoodpornej są najlepszym wyborem dla piekarza.
• Zestaw form wypiekowych ze stali kwasoodpornej (wzmocniony do sztaplowania)
Wymiary formy w środku (mm)
Dół – 175 x 80, Góra – 185 x 90
Wysokość – 80
Długość zestawu – 580
Zestaw 4-krotny – od 142 zł netto*
Zestaw 5-krotny – od 149 zł netto*
• Zestaw form wypiekowych ze stali kwasoodpornej (standard)
Wymiary formy w środku (mm)
Dół – 175 x 80, Góra – 185x90
Wysokość – 80
Długość zestawu – 580
Zestaw 4-krotny – od 129 zł netto*
Zestaw 5-krotny – od 136 zł netto*
*Cena zależy od ilości zamawianych zestawów